Die seun as deurstopper

Louis Zukovsky

Louis Zukofsky

Via ‘n berig op De Contrabas kom ek op een van die mees ongemaklike stukke in ‘n lang tyd af. Dit is naamlik Paul Zukofsky se verklaring rakende die kopiereg van sy pa, Louis Zukofsky, se gedigte waarvan hy die houer is. Ek gebruik die woord “ongemaklik” hier omrede die subteks van dié verklaring ‘n skreiende verhaal vertel; só ‘n doelgerigte en opsetlike doodsmoor van iemand se nalatenskap kom jy selde teë.

Enkele aanhalings uit sy verklaring, ter illustrasie:

“All Louis and Celia Zukofsky is still copyright, and will remain so for many many years. I own all of these copyrights, and they are my property, and I insist upon deriving income from that property. For those of you convinced that LZ would find my stance abhorrent, the truth is that he kept all copyrights (initially in his name) as he had the rather absurd idea that said copyrights would be sufficient to allow for the economic survival of my mother, and their son. My stance is congruent with that hope.”

“In general, as a matter of principle, and for your own well-being, I urge you to not work on Louis Zukofsky, and prefer that you do not. Working on LZ will be far more trouble than it is worth. You will be far more appreciated working on some author whose copyright holder(s) will actually cherish you, and/or your work.”

“I can perhaps understand your misguided interest in literature, music, art, etc. I would be suspicious of your interest in LZ, but might eventually accept it. I can applaud your desire to obtain a job, any job, although why in your chosen so-called profession is quite beyond me; but one line you may not cross i.e. never never ever tell me that your work is to be valued by me because it promotes my father. Doing that will earn my life-long permanent enmity.”

“Finally, when all else fails, and you remain hell-bent on quoting LZ, but you really, really REALLY do not want to deal with me, or you have been stupidly advised to try to circumvent me — remind yourself again and again, and yet once more, what Lyndon Baines Johnson’s said about J. Edgar Hoover i.e.: ‘I’d rather have him inside the tent pissing out, than outside pissing in’.”

Nou ja, toe. Só is die wraak van die nageslag. Om verstaanbare redes verkies ek om nié vanoggend ‘n vers van Louis Zukofsky as leesplesier hieronder te plaas nie. Jammer daaroor … Die volledige verklaring kan hier gelees word.

***

Dan het Andries Bezuidenhout en Ronel Nel elkeen twee nuwe stukke in hul blogruimtes geplaas. Andries het die mediaverklaring van sy nuwe CD, Bleek berus geplaas, gevolg deur ‘n stuk oor die dokumentêre film Fokofpolisiekar: Forgive them for they know not what they do. Ronel se stukke bestaan weer uit ‘n resensie van Lammervanger deur Frans van Rensburg, asook ‘n wonderlike vertelling van Wor(l)ds se bekendstelling verlede Saterdag. En hemel, watter inspirerende stuk is laasgenoemde nie! Dit bly maar net verstommend in hoeveel uiteenlopende maniere die poësie bedryf kan word … Of wat praat ek alles?

En onthou om vanaand om 22:00 na Vers & Klank te luister op RSG. Margot Luyt lees vanaand ‘n keur uit die gedigte van IL de Villiers voor.

Mooi bly.

LE

Bookmark and Share

Comments are closed.