Andries Bezuidenhout. Hul laaste dae in Johannesburg, skets 2b

1
En die sixpack skree: Kom hier! Kom hier! Kom hier! 

2
Hy ry weer huis toe. Met Empireweg tot in Louis Bothalaan. Skuins deur Hillbrow. Draai by Yeoville in. Met Ecksteinstraat verby Sacred Heart College. Dan in Kloofstraat af tot by die woonstel. Hy luister na Battery 9 se “Kom hier!

3
ek sien hom te laat om te probeer
briek
sy lyf kraak dof en dit maak
my siek
toe ek sien hoe hy spat na die kant van
die pad
en ek kan sien sy lyf is nat
van die bloed wat gesmeer is oor
die bonnet van my kar
ek raak baie ongemaklik want sy oë
het verstar
in ‘n waas in ‘n waas soos ‘n blinde haas

4
Jos, die hoofkarakter in Harry Kalmer se “Die man met die dertien kinders”, ry ook ʼn man dood. Hy en sy vrou neem die man se kinders aan. Die Molois. Dis deels hoekom hulle dertien kinders het. Dis een van sy gunstelingboeke. Jos is ook ʼn alkoholis.

5
o my fok wat op aarde nou
wat de moer gaan ek sê vir sy kinders en sy vrou
wat sal ween sal praat en sal aanhou haat
en ek kyk oor my skouer want dis
dalk te laat
maar die vlakte gaap kaal asof
niks gebeur het
asof dit sê “so much vir jou groot probleem”

6
Soho Eckstein ry óók ʼn man raak. Hy het glad nie verwag om iets van Suid-Afrika daar raak te loop nie. Dit was in die Tate Modern. Hy onthou hoe hy “The History of the Main Complaint” van William Kentridge die eerste keer gesien het. Daar was ʼn donker kamer afgesonder vir die animasiefilm, wat oor en oor gewys het. Steenkool rofweg gekrap, uitgevee, afgeneem, film van gemaak. Tydsame proses. Hy het op die vloer gaan sit. Dit vyf keer gekyk.

7
met hierdie nuwe insig klim ek terug in my kar
maar my hande bewe en ek is in die war
wat was sy naam? waar kom hy vandaan?
ek raak paranoid dat die kar sal gaan staan
en elke sekonde ry ek verder weg
en voel bekommerd en bedonnerd
selfs die bier smaak sleg
die son brand my oë
dis heeltemal te vroeg vir nog ‘n bier
maar die sixpack skree:
kom hier! kom hier! kom hier!

8
“Die man met die dertien kinders” is in Japan te koop.

9
kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hier! kom hiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrr!

10
Bronne:
Battery 9. 1995. “Kom hier!” Protskrog. Klankopname, Tic Tic Bang/One F Music.
Harry Kalmer. 1998. Die man met die dertien kinders. Kaapstad: Queillerie.
William Kentridge. 1996. History of the Main Complaint. Animasiefilm.

Bookmark and Share

Comments are closed.