Donald Friedman. The Writer’s Brush

Omslag

Omslag

In haar kommentaar op Andries Bezuidenhout se nuutste blog-inskrywing verwys Marlise na die boek “The Writer’s brush” wat deur Donald Friedman saamgestel en deur Mid-List Press (Minneapolis) uitgegee is. Graag volg ek haar voorbeeld en wei vanoggend se Nuuswekker aan dié 457 bladsy knewel van ‘n boek. Die kwessie van “beelddigter” ís immers ons blogfokus vir die maand …

“There is no such thing as ‘Art.’ There are only artists,” het E. H. Gombrich by geleentheid gesê, maar die verbysterende ding is dat die bykans 200 kunstenaars uit die 19de en 20ste eeu van wie 400 werke in dié boek opgeneem is, almal skrywers is … Boonop nog van die heel belangsrikste skrywers in die wêreld van letterkunde: Blake, Pushkin, Hugo, Poe, Dostoyevsky, Proust, Kafka, Yeats, Plath, Tagore, Kipling, Faulkner, Elytis, Hesse, Grass, Walcot, en nog vele ander. Ook verteenwoordig hulle bykans al die belangrikste kunsbewegings wat in die wêreld van die kunste gevind kan word: van die Klassieke-skool, tot die Romantiese, Pre-Raphaeliste, Simboliste, Moderniste, Dadaïste, Surrealiste, en selfs die Beats.

En wat het die skrywers self oor hul tweede liefde te sê gehad?

Wel, Strindberg het die ekstase daarvan met die rook van ‘n daggasigaret vergelyk. “Painting is marvelous; it makes you happier and more patient. Afterwards you do not have black fingers as with writing, but blue and red ones,” het Hermann Hesse kwytgeraak. Mark Twain het weer die volgende te sê gehad: “I am living a new and exalted life of late. It steeps me in a sacred rapture to see a portrait develop and take soul under my hand.” En D.H. Lawrence? “All my life, I have from time to time gone back to paint because it gave me a form of delight that words can never give. Perhaps the joy in words goes deeper and it is for that reason more unconscious. The conscious delight is certainly stronger in paint.”

Ai, mense – wat ‘n verbysterende boek … Afgesien van al die visuele en tekstuele verleidings daarvan, bevat dit boonop twee essays: “La maison d’en face or That Other Art” deur William Gass en “Writers and Artists” deur John Updike. En teen ‘n aanbevole verkoopsprys van R400 is dié lywige boek beslis ‘n winskoop.

Terloops, volg hierdie skakel na ‘n webblad waar jy deur ‘n gedeelte van die boek kan “blaai” en vergewis jouself van die verbysterende omvang daarvan. (En indien jy wonder: die skildery op die omslag van die boek is deur Sylvia Plath.)

***

Dan het Desmond Painter sy kant deeglk gebring en sommer twéé blogs geplaas: een oor Simon Armitage en een oor die aangeleentheid van “doodle“; op Wisselkaarten is daar eweneens twee nuwe bydraes: Luuk Gruwez skryf oor die kortstondigheid van Anton Korteweg, terwyl Edwin Fagel weer ‘n uiters belangrike (filosofiese) besinning geplaas het oor die hele kwessie van kuns en werklikheid.

Ten slotte is dit vir ons aangenaam om Willem van Toorn by Wisselkaarten te verwelkom. Sy biografiese besonderhede is reeds hier geplaas en hy sal aanstons begin deelneem. Baie welkom, Willem. Mag hierdie vir jou ‘n plesierige ervaring wees …

Aan julle almal – dankie vir jul besoeke dié week. Inderdaad was dit ‘n besonderse week vir ons gewees aangesien ons tans 128% bokant die wêreldgemiddelde staan ten opsigte van unieke besoekers aan ‘n poësie-webblad, met Woensdag as die dag waarop ons die meeste besoeke nóg ontvang het. En dit is jý wat hier lees, wat dit moontlik maak. Dankie daarvoor.

Nuuswekker hervat weer Maandag.

Mooi bly.

LE

 

 

 

 

 

Bookmark and Share

3 Kommentare op “Donald Friedman. The Writer’s Brush”

  1. Het die nuwe stemme iets te make met al die kliek-besoekers ? vra maar net tong in die kies.

  2. Louis :

    Mmm, laat ‘n mens wonder, nè, Lewies? Wat ek wel weet is dat ons besoeke tans uit 77 lande wêreldwyd kom. In Suid-Afrika vanuit 221 sentra. Boonop is 63.4% nuwe besoekers … So, dalk is jy reg. Solank hulle net aanhou met inloer en lees; dié maand toon byvoorbeeld ‘n 23% styging teenoor verlede maand wat reeds ‘n 38% styging was op Januarie. Hoe dit ook al sy: dit gaan goed en ons is ekstaties dankbaar daarvoor.

  3. Desmond :

    So Louis, om hier te skryf gaan ons dalk nie ryk maak nie, maar wel beroemd!