Alice Oswald wen Ted Hughes Poësieprys

Alice Oswald

Alice Oswald

Dit is pas bekend gemaak dat die nuutingestelde Ted Hughes Poësieprys aan die Britse digter Alice Oswald toegeken is vir haar bundel Weeds and Wild Flowers (Faber & Faber, 2009). Volgens Carol Ann Duffy, wat die prys verlede jaar ingestel het en die prysgeld van £5,000 uit haar honorarium as poet laureate finansier, is Oswald by uitstek ‘n natuurdigter wat baie in die idioom van Ted Hughes skryf: “I think it was a fabulous shortlist anyway, but Alice Oswald of all poets working today is probably the most like Hughes, so it seems fitting that she gets the first award,” het Duffy gesê en bygevoeg: “And I think Ted would have been bowled over by her collection.”

“What’s startling is the sheer bravura, the idiosyncrasy, the uniqueness of the work. It’s extremely rooted and almost unfashionably English and rural, and is something which is very right for a Ted Hughes award,” het Tim Supple, een van die beoordelaars, aan The Guardian se beriggewer gesê.

En Alice Oswald se reaksie? “I am deeply honoured to be given an award with Ted Hughes’s name on it, and pleased that it’s an award that dips beyond the mainstream into some of the more unusual poetic channels.” Daarna het sy ook die prys se borg bedank deur te sê: “This is a really generous and revolutionary gesture by Carol Ann Duffy. I love the way she is re-inventing the laureateship.”

Mmm, gelukwensinge oraloor. Vir jou leesplesier plaas ek een van Alice Oswald se ouer verse onder aan vanoggend se Nuuswekker. (Terloops, hier kan jy ‘n resensie deur CEJ Simons oor Weeds and Wild Flowers te lese kry.)

***

Nou ja, dit is ‘n nuwe maand en daarmee saam ‘n nuwe Blogfokus. Aangesien die teenswoordige geslag digters waarskynlik die eerste is wat kan begin om met toegewyde ywer ons honderdjarige “tradisie” van digkuns te ontgin, het ons dit goedgedink om ‘n kompetisie in dié verband uit te vaardig en omdat ons (hopelik) heelwat inskrywings verwag, is daar drie boekpryse op die spel … Al die besonderhede is by die ooggreep op die hoofblad te leees. En let wel: dié kompetisie is vir álle digters, gepubliseerd óf ongepubliseerd. Ook vir ons bloggers.

En van ons bloggers gepraat: Bernard Odendaal het gister ‘n nuwe inskrywing geplaas wat handel oor die lied van die moerassoldate. Dan het ons ook reeds twee inskrywings ontvang vir die blogfokus: Joan Hambidge en Robert Pearce s’n. Albei is in die Brieweboks geplaas.

Ten slotte is dit vir ons aangenaam om bekend te maak dat Evette Weyers aangewys is as die wenner van Maart se blogfokus. Haar wenbrief, “Op reis deur visuele en woord landskappe“, kan hier gelees word.

Geniet die dag wat op hande is.

Mooi bly.

LE

Sonnet

I can’t sleep in case a few things you said
no longer apply. The matter’s endless,
but definitions alter what’s ahead
and you and words are like a hare and tortoise.
Aaaagh there’s no description – each a fractal
sectioned by silences, we have our own
skins to feel through and fall back through – awful
to make so much of something so unknown.
But even I – some shower-swift commitments
are all you’ll get; I mustn’t gauge or give
more than I take – which is a way to balance
between misprision and belief in love

© Alice Oswald (Uit: Dart, Faber & Faber, 1996)

 

 

Bookmark and Share

Comments are closed.