Andries Bezuidenhout. Notas en beelde uit die jaar 2002

Die jaar 2002. Dis vreemd, as ʼn mens nou gaan krap in die onlangse geskiedenis, hoe ver terug dit voel. In Januarie daardie jaar neem Doctors Without Borders standpunt teen die Suid-Afrikaanse regering in en voer generiese medisyne vir HIV-lyers in; in weerwil van Suid-Afrikaanse patentewetgewing.

In Februarie teken ek ʼn skets van ʼn art deco porseleinbak met ʼn sonbril en motorsleutels:

Uit watter gedig kom dit? Die sonbril en die motorsleutels? “Soek na sonbril en motorsleutels…” Mense is by ʼn vakansieoord. Daar is ʼn tragedie. Hare, bloed. Die digter soek sy sonbril en motorsleutels.

Aan die einde van Maart vra die minister van gesondeheid, Manto Tshabalala-Msimang, die grondwetlike hof om die verskaffing van nevirapine aan HIV-pasiënte te staak. In Julie spreek Nelson Mandela homself, heel subtiel, teen die regering se gebrek aan konkrete optrede teen HIV uit.

Op 1 Junie sterf die omstrede krieketspeler Hansie Cronjé in ʼn vliegongeluk. In Oktober ontplof ʼn aantal bomme in Soweto en een in Bronkhorstspruit. Die Boeremag aanvaar verantwoordelikheid. Ek moet in Harare wees, want ek het ʼn skets uit Oktober 2002, wat dit aandui:

Ek hou van Harare, veral die inheemse bome. Ek ruil geld by ʼn man met ʼn kattebak vol banknote. By ʼn winkelsentrum laai ʼn vrou met kakieklere en bruingebrande bene saailinge by ʼn kwekery van haar bakkie af. Sy noem aan die werkers wat die plastiekhouers met die boompies in ontvang dat die “veterans” gister by haar plaas opgedaag het. Ek ry suide toe, gaan besoek die Great Zimbabwe.

Mbongani Ngema maak neem ʼn lied op wat Indiërs kritiseer. Dit word verban. Een of ander tyd in 2002 stel die Brixton Moord & Roof Orkes ons eerste CD Spergebied vry. Resensente is mal daaroor, maar ons verkoop nie duisende eenhede daarvan nie.

In 2002 vind die eerste Coca Cola Pop Stars kompetisie ook plaas. Die wenners, so sê die web se orakel, was ʼn groep genaamd 101. Ek wonder waar hulle vandag is. Ek sou ook verbaas wees as enige van die voormalige lede (of lede?) van 101 al ooit gehoor het van die Brixton Moord & Roof Orkes.

Ek leer ʼn lewensles: As resensente van iets hou, is die kanse goed dat dit nie goed gaan verkoop nie.

Bookmark and Share

Comments are closed.