Desmond Painter. Freud en Mahler in Leiden

Gustav Mahler

Gustav Mahler

‘n Honderd jaar gelede, op 26 Augustus 1910 om presies te wees, het die komponis Gustav Mahler en die psigoanalis Sigmund Freud mekaar in Leiden ontmoet. Dit was ‘n professionele afspraak: Mahler het huweliksprobleme ondervind (sy vrou het ‘n buite-egtelike verhouding gehad) en hy wou hieroor, en oor sy emosionele toestand oor die algemeen, by Freud om raad aanklop. Freud was op daardie stadium op vakansie in die omgewing, en hulle het gerieflikheidshalwe afgespreek om in Leiden ontmoet — eerder as in Wene, beide mans se tuisstad. Vir vier uur lank daardie herfsoggend in 1910 het hulle dus deur Leiden se strate gewandel en intens gesels — of, meer waarskynlik dalk, Mahler het gepraat en Freud het geluister… 

Sigmund Freud

Sigmund Freud

Om hierdie historiese ontmoeting te herdenk het die komponis David Matthews en psigoanalis Anthony Cantle mekaar onlangs ook in Leiden ontmoet. Hulle het vir ‘n paar uur lank in Freud en Mahler se voetspore geloop en gereflekteer oor musiek, psigoanalise, en wat die ontmoeting ‘n honderd jaar gelede vir Mahler en Freud onderskeidelik beteken het.

Die resultaat van Matthews en Cantle se ontmoeting is ‘n fassinerende radiodokumentêr, en jy kan dit tans nog op BBC Radio 3 se webblad hoor — maar nog net tot Sondag, so moenie te veel huiwer nie! In die agtergrond hoor jy grepe uit Mahler se onvoltooide tiende simfonie, die werk waarmee hy ten tye van die ontmoeting besig was.

Bookmark and Share

Comments are closed.