Kortlys vir Herman de Coninck-prys bekend gemaak

Vyf kandidate

De Boose, De Creé, Hertmans, Tritsmans & Van Leeuwen

Verlede week is die kortlys vir die 5de toekenning vir die Herman de Coninck-prys vir poësie bekend gemaak. Volgens ‘n berig op De Contrabas is Johan de Boose, Marleen De Crée, Stefan Hertmans, Marc Tritsmans en Joke van Leeuwen genomineer vir Vlaandere se mees gesogte literêre prys.

Die wenner vir die beste digbundel se prysgeld beloop €6,000, terwyl die beste debuut €1,000 ontvang. Die uitslag sal soos gebruiklik tydens die Gedichtendag-vieringe op Donderdag, 27 Januarie 2011 aangekondig nword.

Nog ‘n besonderse inisiatief is die geleentheid wat aan poësieliefhebbers gebied word om vir hul gunstelinggedig te stem: “In januari kunnen alle poëzieliefhebbers weer online meestemmen voor het mooiste gedicht. Eén gedicht uit ieder van de vijf genomineerde bundels maakt kans op de Publieksprijs. Het gedicht met de meeste stemmen wordt door Gert Dooreman in een mooie poster gegoten die op Gedichtendag, donderdag 27 januari, gratis in de erkende boekhandel wordt uitgedeeld.”

Die wenner van dié besonderse verering vanjaar was natuurlik Roel Richelieu van Londersele met sy gedig “Mats“, wat ek by wyse van herhaling weer vir jou leesplesier onder aan vanoggend se Nuuswekker plaas.

Nietemin, volgens De Contrabas is die keurkomitee se ietwat aangedikte motivering ten gunste van hul nominasies nogal amusant. Ek het gaan kyk, en ja – dis inderdaad ‘n plesierige leeservaring; soos geoordeel aan die volgende motivering jeens Johan de Boose, een van my persoonlike gunstelinge vir dié prys: “Johan de Boose is een ontvankelijke en alerte reiziger. In de bundel Geheimen van Grzimek test hij de taal en de poëzie uit als vervoermiddel voor zijn reislust. En hij geraakt ermee weg. Hij neemt de lezer mee van Vladivostok tot Oostende over New York en Sint-Petersburg. Vooral in Oost-Europa blijken het landschap en de steden de dichter te inspireren tot mooie impressionistische gedichten. De dichter reist niet alleen, maar laat zich leiden door een gids: Grzimek, dierentuindirecteur en schrijver van natuurencyclopedieën. Deze gids heeft de dichter leren observeren: kijken en luisteren naar wat er is en wat er ooit was.”

Dit is egter die motivering ten gunste van Marc Tritsmans wat ons kollegas in die noorde laat glimlag het: “Marc Tritsmans heeft met Studie van de schaduw zeker geen donkere bundel geschreven. De schaduw is bij hem geen drukkende donkerte, maar een oproep om het grote te schuwen en het kleine – wat in de schaduw leeft – te omarmen.”

Nou ja, toe. Inderdaad ‘n besonder sterk kortlys; een met vele welverdiende kandidate. My keuse? Waarskynlik Stefan Hertmans, met Johan de Boose (hopelik) as ‘n sterk buiteperd.

Lekker lees aan Roel Richelieu van Londersele se wengedig wat hy vir sy seun, Mats, geskryf het.

***

Sedert gister het daar twee nuwe plasings op die webblad bygekom. Andries Bezuidenhout skryf oor Fanakalo; die taal waarvan daar gesê word dat jy dit nie in die donker kan praat nie, omrede dit met soveel handgebare gepaard gaan. By Wisselkaarten vertel Edwin Fagel weer van die plesier wat hy onlangs gehad het aan ‘n vergete eksemplaar van Raster wat hy op sy rak gevind het.

Lekker lees.

LE

 

Mats

 

je zadelt mijn rug en sterk
rijden we een nieuwe ochtend in

meesterlijk, vanuit de hoogte, kies je
het golvend landschap voor je dag

jij, de uitvinder van de kleine glimlach
en van de ernst, als je waakt over onze vissen

in bad warmen we samen het water
en geven het aan kapiteins en matrozen

een lied en het schoonschrift word je,
ik de plek om stem en papieren te bewaren

je bent de tekening en het krijt
meer dan ik uit mij verwachtte

mijn voorraad ben je elke dag
je houdt mij op de wereld

 

© Roel Richelieu Van Londersele (‘Tot zij de wijn is‘, p.50)

 

 

 

Bookmark and Share

Comments are closed.