William en Kate se fotoboek verpletter alle produksierekords

Omslag

Omslag

Nou ja, toe. Hier ter lande het die koninklike troukoors hom in wisselende mate laat geld, maar in die Britse koninkryk was William en Kate se rojale afhaak natuurlik bron van vreugde en feesviering. In navolging hiervan het die uitgewer Michael O’Mara alle publikasierekords laat spat deur ‘n skamele 72 uur na die jawoord gespreek is, reeds die boek op die rakke te hê.

Die boek William and Catherine: Their Lives, Their Wedding is deur die koninklike biograaf, Andrew Motion, geskryf. Luidens die berig by De Papieren Man het Motion sy boek gereed gehad met net die laaste hoofstuk, die troue self, wat nog bygevoeg moes word: “Honderd minuten na de balkonkussen koos Morton al de coverfoto en op de dag van het huwelijk werkte hij het slothoofdstuk af, met een verslag over het heuglijke evenement. Vervolgens werd de pdf naar Italië gestuurd, waar de drukpersen vrijwel meteen begonnen te rollen. De eerste lading van de oplage van 100.000 exemplaren arriveerden maandagnamiddag (2 Mei) in de Londense Waterstone’s in Charing Cross, welgeteld 72 uur na de laatste foto.”

Sjoe. Praat van die yster slaan terwyl hy nog warm is …

“Het bij elkaar puzzelen van het laatste hoofdstuk was een ander paar mouwen. Het ging weliswaar slechts om 2.500 woorden, maar we moesten wel 40 originele foto’s vinden. Niet de beelden die iedereen al kende,” het O’Mara glo gesê en bygevoeg: “In 1986 belandden we in het Guinness Book of Records met ons boek over het huwelijk van Andrew en Fergie. Dat lukte in 76 uur en geldt als snelst gemaakte kleurenfotoboek ooit. Niemand deed ooit beter, voor zover ik weet.”

Carol Ann Duffy

Carol Ann Duffy

En wat het Brittanje se poet laureate, Carol Ann Duffy, oor die troue te sê gehad? Haar agent, Peter Straus, is in die aanloop tot dié kroongeleentheid soos volg in The Sunday Telegraph aangehaal: “She doesn’t want to do it and I don’t think she will. I don’t think she’ll do the engagement or wedding as a royal poem.” Maar, strydig met alle verwagting het Duffy toe tóg ‘n gedig, “Rings“, geproduseer; ‘n gedig waarop Wendy Cope soos volg reageer het: “I would have respected her more if she had said no. However, Duffy’s poem evades pomp and sentimentality. She refrains from explicit mention of Prince William and Kate Middleton and by focusing on the image of the ring, Duffy skillfully avoids the sycophantic tendencies of past poet laureates.”

En Duffy se regverdiging vir haar gedig? “It seems timely to refresh and renew the unbreakable relationship between love and poetry,” het sy glo gesê.

Vir jou leesplesier volg die betrokke vers onder aan vanoggend se Nuuswekker.

***

Sedert gister het Andries Bezuidenhout ‘n skakel geplaas na ‘n interessante berig, terwyl Marlies Taljard ‘n tweede aflewering in haar reeks oor beeld en teks geplaas het. In dié bydrae het sy dit oor Johann Lodewyk Marais se gedig “Thomas Baines“.

En daarmee is die week tot niet. Ons hervat weer Maandag.

Mooi bly.

LE

 

 Rings

for both to say

I might have raised your hand to the sky
to give you the ring surrounding the moon
or looked to twin the rings of your eyes
with mine
or added a ring to the rings of a tree
by forming a handheld circle with you, thee,
or walked with you
where a ring of church-bells,
looped the fields,
or kissed a lipstick ring on your cheek,
a pressed flower,
or met with you
in the ring of an hour,
and another hour . . .
I might
have opened your palm to the weather, turned, turned,
till your fingers were ringed in rain
or held you close,
they were playing our song,
in the ring of a slow dance
or carved our names
in the rough ring of a heart
or heard the ring of an owl’s hoot
as we headed home in the dark
or the ring, first thing,
of chorussing birds
waking the house
or given the ring of a boat, rowing the lake,
or the ring of swans, monogamous, two,
or the watery rings made by the fish
as they leaped and splashed
or the ring of the sun’s reflection there . . .
I might have tied
a blade of grass,
a green ring for your finger,
or told you the ring of a sonnet by heart
or brought you a lichen ring,
found on a warm wall,
or given a ring of ice in winter
or in the snow
sung with you the five gold rings of a carol
or stolen a ring of your hair
or whispered the word in your ear
that brought us here,
where nothing and no one is wrong,
and therefore I give you this ring.

 

(c) Carol Ann Duffy

Bookmark and Share

Een Kommentaar op “William en Kate se fotoboek verpletter alle produksierekords”

  1. Andries Bezuidenhout :

    Die Briels se plaat oor die Coalbrook mynramp, wat kort na die ramp op die rakke was, was blykbaar ook ‘n rekord. Volgens legende is van die musiek in die motor geskryf net voor hulle by die ateljee gestop het om op te neem. Juwele soos: “Wit of swart, dit maak geen saak/ om hulle te red, was die myners se taak…”
    A