Louis Esterhuizen. Festival voor het Afrikaans

Plakkaat

Plakkaat

‘n Besonderse lekkerte eerskomende naweek in Amsterdam is die eerste Festival voor het Afrikaans wat in die Tropentheater vanaf 17 tot 19 Junie aangebied word. Volgens die inligtingstuk op die Tropentheater se webblad die volgende by wyse van lusmaker:  “Speciaal om de band met het Nederlands te vieren zullen deze en nog meer Zuid-Afrikaanse beroemdheden naar Amsterdam afreizen voor het Festival voor het Afrikaans. Van 17 t/m 19 juni 2011 staat het Afrikaans drie dagen lang centraal in muziek, toneel, literatuur, poëzie en lezing. Zelfs de beroemde dichter-schrijver Breyten Breytenbach geeft acte de presence evenals de schrijvers Etienne van HeerdenEKM Dido, Ronelda Kamfer , Marita van den Vyver en de populaire Zuid-Afrikaanse zanger-cabaretier Niël Rademan. De toneelduo’s Gideon van Eeden en Louise van Wingerden, en Calvin Ncqaku en Themba Ndimande geven in hun stukken, soms op hilarische wijze, een inkijkje in het hedendaagse Zuid-Afrika.”

Dit wil voorkom asof die Vrydagaand se program inderdaad die belangstelling gaande het en met ‘n indrukwekkende lys deelnemers soos Amanda Strydom, Breyten Breytenbach (saam met Schalk Joubert op baskitaar), Gert Vlok Nel en David Kramer op die program, verbaas dit ook nie. Dié betrokke aand se kaartjies is reeds uitverkoop.

So ook Chris Chameleon en Gert Vlok Nel se dubbelkonsert op Saterdagaand.

Tydens Saterdag se dagsessie (11h00 tot 17h00) is daar ‘n hele gros van ons vernaamste skrywers aan die woord; waaronder twee digters, te wete Breyten Breytenbach en Ronelda S. Kamfer. Aan die prosakant van sake is daar Etienne van Heerden, EKM Dido en Marita van den Vyver  waaroor die Nederlanders opgewonde kan raak.

Ten slotte. Die doelwit van die fees word soos volg verwoord: “Het festival wil laten zien dat het Afrikaans niet ‘zomaar een taal’ is, maar een springlevende taal in Zuid-Afrika met een rijk cultureel leven. Een taal die verbonden is vooral aan de zogenaamde kleurlinggemeenschap en de blanke gemeenschap van Zuid-Afrika. Met het festival willen we Nederlanders dan ook niets minder dan ‘verleiden tot het Afrikaans’ via muziek, toneel, literatuur en informatie. Daarmee laten we de veelzijdigheid en culturele rijkdom van de Afrikaanstalige gemeenschap laten zien en willen we de onderlinge verbondenheid van het Nederlands en het Afrikaans onderstrepen.”

Inderdaad: Wie het Afrikaans leert kennen laat het nooit meer los.

Daarom, maak seker dat jy dié geleentheid bywoon indien dit jou beskore is.

Die volledige program kan hier bekyk word (in Nederlands) en hier in Afrikaans. Aanwysings na die Tropentheater en ander relevante inligting kan hier gevind word.

***

 

Bookmark and Share

Comments are closed.