Louis Esterhuizen. Carol Ann Duffy se gedig oor geweldpleging

 

In The Guardian het daar die naweek ‘n gedig verskyn wat Carol Ann Duffy (foto), Brittanje se poet laureate, oor die dood van Haroon Jahan geskryf het. Haroon (21) is een van die drie jongmans wat deur ‘n kar doodgery is gedurende die onlangse onluste in Birmingham. Blykbaar het Haroon en twee vriende probeer om hul buurt teen die booswigte te beskerm toe ‘n verbysnellende motor van die pad af geswaai, en hulle noodlottig op die sypaadjie getref het.

Luidens ‘n vroeëre berig oor dié tragiese gebeurtenis het Tariq Jahan, vader van Haroon, onverpoos probeer om gemoedere te kalmeer na die tragiese insident en verdere geweld te voorkom: “I believe that people can stay calm. If you look around here, there are black, brown, white and yellow people, they are all my community. We live together and we can stay together. Our three boys have died. I hear that another person, a 68-year-old man, has died in London after he tried to help stop a fire. There should be no more deaths, and I hope and pray that message has got through,” het hy aan The Guardian se beriggewer gesê.

Duffy se gedig, wat oor dié gebeure handel, is dan ook heel gepas opgedra aan hom.

Die gedig volg hieronder.

Tariq Jahan

Tariq Jahan

 

 

 

 

 

 

 

***

 

Birmingham

(For Tariq Jahan)

 

After the evening prayers at the mosque,

came the looters in masks,

      and you three stood,

beloved in your neighbourhood,

brave, bright, brothers,

to be who you were –

a hafiz is one who has memorised

the entire Koran;

      a devout man –

then the man in the speeding car

who purposefully mounted the kerb …

   

   

I think we all should kneel

       on that English street,

where he widowed your pregnant wife, Shazad,

tossed your soul to the air, Abdul,

and brought your father, Haroon, to his knees,

his face masked in only your blood

on the rolling news

where nobody’s children riot and burn.

 

© Carol Ann Duffy (In: The Guradian, 12 Augustus 2011)

 

 

Bookmark and Share

Comments are closed.