Program: Versindaba op 23 & 24 September 2011

 

bied aan

Versindaba

Roer die snare!

23 en 24 September 2011

Ouditorium, J.S. Gericke-biblioteek | Ou Hoofgebou | De Kelder, Lanzerac

Toegang: R30 per sessie, tensy anders aangedui.

Spesiale dagkaart (alle sessies): R120.

 Kaartjies: Woordfeeskantoor (kamer 615, Lettere-gebou, US-kampus), Protea Boekwinkel, Stellenbosch, of by deur. Telefoniese besprekings: 021-808 3513.

 

 

Vrydag 23 September

  

D.J. OPPERMAN-GEDENKLESING

God, die magtige magneet: die religieuse motief in die poësie van D.J. Opperman – Lina Spies

Aangebied deur die Departement Afrikaans en Nederlands, Universiteit Stellenbosch

Lina Spies

Lina Spies

In die 13de D.J. Opperman-gedenklesing verken prof. Lina Spies die godsdienstige inslag in die poësie van haar mentor en leermeester, met ‘n interessante visie gegrond op haar eie geloofsbeskouing. Die lesing word aangevul met boeiende digitale beelde verskaf deur die US se Dokumentesentrum. Geniet ‘n glasie wyn en ligte verversings agterna saam met die spreker.

19:00 vir 19:30 ● Ouditorium, J.S. Gericke-biblioteek ● Gratis

 

 

Saterdag 24 September 2011

 

ʼn Laaste gedagte tussen ons … Briewe van die Louw-broers

Met John Kannemeyer, Suzanne Bezuidenhout, Shané Kleyn, Catrina Aldrich en Marelize Ferreira.

NP van Wyk Louw

NP van Wyk Louw

In hierdie interessante gesprek lig J.C. Kannemeyer en van sy medewerkers die sluier oor die fassinerende gegewens in die korrespondensie tussen die digter-broers W.E.G. en N.P. van Wyk Louw in die periode na 1940, tot en met Van Wyk Louw se dood in 1970. Sensitiewe snare word geroer wanneer die broers in konfrontasie tree oor Van Wyk se veelbesproke verhouding met Sheila Cussons en onderlinge gevegte in die destydse literêre gemeenskap.

09:00 – 09:45 ● Ou Hoofgebou ● R30

 

Dana Mouton-gedenklesing: Marthinus Nijhoff se “Impasse”

Ronel Foster

Ronel Foster

Ronel Foster

Ideaal vir die ernstige poësie-liefhebber: prof. Ronel Foster werp ‘n boeiende blik op ouer en jonger literatore en digters in Suid-Afrika en Nederland, soos T.T. Cloete, Merwe Scholtz, K. Michel en Alfred Schaffer, se uiteenlopende reaksies op Nijhoff se bekende gedig “Impasse”.

10:00 – 10:45 ● Ou Hoofgebou ● R30

 

WOW Woelige werkswinkels

Ondersteun deur die ATKV

Die toekoms van die poësie lê klinkend in die mond van die jeug. Die Woordfees se Woorde Open Wêrelde (WOW)-projek bied ʼn opwindende werkswinkel aan waar laerskoolleerders van omliggende skole leer om verse te skryf, dit voor te dra en in lirieke om te sit.

10:00 – 13:00 ● Ou Hoofgebou ● Gratis vir genooide leerders

 

WOW Verf- en Vers-werkswinkel

Ondersteun deur die ATKV

By die prettige Verf- en Vers-werkswinkel word graad 1 tot 5-leerders se sluise van kreatiwiteit oopgetrek wanneer hulle gedigte en verfwerk kombineer om woordkunswerke te skep. Geheime word gedeel oor hoe om jou eie verf te maak waarin jy jou vingers kan doop om aan jou woorde vlerke te gee op papier. Wenners van die WOW-projek se Verf- en Vers-kompetisie word in 2012 by die Woordfees se WOORDtroFEES bekend gemaak.

10:00 – 13:00 ● Ou Hoofgebou ● Gratis vir genooide leerders

 

Floris Brown, die Worcester-troebadoer

Aangebied deur die Stigting vir Bemagtiging deur Afrikaans

Floris Brown

Floris Brown

As digter pluk Floris Brown se poësie aan die hartsnare van heelwat poësieliefhebbers in Suid-Afrika en in Nederland. Charles Beukes en Michael le Cordeur salueer dié woordkunstenaar se lewe en loopbaan, waarna Brown self repliek lewer.

11:00 – 11:45 ● Ou Hoofgebou ● R30

 

Adam Small se kitaar en kruis

In samewerking met RSG, met Iris Bester

Adam Small

Adam Small

Byna twintig Afrikaanse digters bring hulde aan Adam Small met verse wat hulle spesiaal geskryf het vir dié geleentheid. Iris Bester verwelkom Lina Spies, Zandra Bezuidenhout, Johann Lodewyk Marais, Floris Brown, Martjie Bosman, Willem Fransman Jnr., Toast Coetzer, Andre Trantraal, Bibi Slippers, Marius Absalom, Pieter Odendaal, Izak de Vries, Elsibe Loubser, Anneleigh Jacobsen en Cas Vos. Gedigte van Joan Hambidge, Johan Myburg, Loit Sôls, Tom Gouws, Marius Swart, Diana Ferrus, Hein Viljoen en Fanie Olivier word ook voorgelees en ʼn keur uit Small se werk bekend gestel.

12:00 – 13:30 ● Ou Hoofgebou ● R30

 

Chris Chameleon aan die woord

Ondersteun deur Rapport Onderwysfonds (ROF)

Na die wegholsukses van Ek herhaal jou, spog Chris Chameleon met ‘n splinternuwe album, met nog toonsettings van Ingrid Jonker se verse. Louise Viljoen gesels met een van Afrikaans se trotse uitvoerprodukte oor As jy weer skryf. Die CD is ook by Versindaba te koop.

Rapport Onderwysfonds verleen finansiële hulp aan Afrikaanssprekende onderwysstudente deur middel van leningsbeurse. Kontak 073 122 8800 as jy ʼn verskil wil help maak.

14:00 – 14:45 ● Ou Hoofgebou ● R30

 

Musiek vir die ore!

Nasionale boekeredakteur Elmari Rautenbach stel digters bekend wat pas hul buiging in Afrikaans gemaak het. Sy verwelkom debutante Fourie Botha (Donkerkamer), Jasper van Zyl (Die lewe tussen pikkewyne), Anne-Ghrett Erasmus (Die lekkerste perske is ʼn vy), Andries Samuel (Wanpraktyk) en Nini Bennett (kodeks). Kom moedig die varsste digterstalent aan op hul opwindende nuwe pad.

15:00 – 15:45 ● Ou Hoofgebou ● R30

 

SLiP slaan toe!

Aangebied deur die nuwe Stellenbosch Literêre Projek

Khanyisile Mbongwa

Khanyisile Mbongwa

Die maandelikse InZync-poësiesessies in Kayamandi wys iets broei in die Boland: ‘n nuwe drif, ‘n ruwe poëtiese energie. Nou kan jy ook kom luister hoe praat podiumdigters uit die Kaapse townships en Stellenbosch-omgewing jou ore aan die brand. Adrian Different, Khanyisile Mbongwa, Pieter Odendaal en Mambesi Goje deel die verhoog in hierdie veeltalige, genre-oorskrydende vertoning.

16:00 – 16:45 ● Ou Hoofgebou ● R30

 

Digtersgala

Politika-Uitgewers nooi u uit na ʼn hoogtepunt op die jaarlikse poësie-kalender. ‘n Spoggeleentheid waar Lina Spies, Martjie Bosman, Marlise Joubert, Cas Vos, Bernard Odendaal, Johann Lodewyk Marais en Alfred Schaffer hulle gedigte kom lees. Luister ook hoe Joanie Combrinck en Marlo Minnaar verse van T.T. Cloete, Breyten Breytenbach, M.M. Walters, Hennie Aucamp, Joan Hambidge, Mari Grobler, Louis Jansen van Vuuren en Johann de Lange tot klank bring. Valiant Swart, wie se Toorwoorde roep my groot opslae maak, sorg vir die kombinasie van musiek en woord. Kom kyk ook wie ontvang die Ingrid Jonker- en Protea Poësiepryse.

18:30 vir 19:00 – 21:00 ● De Kelder, Lanzerac Hotel ● R50. Heerlike verversings ingesluit.

 

Verras!

Pieter Odendaal

Pieter Odendaal

By hierdie gewilde oop mikrofoon-geleentheid stel jong opkomende digters hul talente ten toon, met Pieter Odendaal (self ʼn inspirerende nuwe digter) as sjarmante gasheer. Ongepubliseerde digters wat wil deelneem, kan voor 20 September ʼn e-pos stuur aan woord@sun.ac.za.

21:00 – 22:30 ● De Kelder, Lanzerac Hotel ● Gratis

 

 

Ons groot dank en waardering aan die volgende donateurs wat Versindaba moontlik maak:

 

Naas Steenkamp

John Daneel

Caro Wiese

Politika-Uitgewers

Naspers

SBA

Rapport ROF

ATKV

Lapa

Protea Boekhuis

RSG

Departement Afrikaans en Nederlands

Universiteit Stellenbosch

Distell

WOW-projek

Lourensford-wyne

 

 

Bookmark and Share

Een Kommentaar op “Program: Versindaba op 23 & 24 September 2011”

  1. Redaksie :

    Gaan lees ook die onderhoud wat Elmari Rautenbach gevoer het met Melt Myburgh oor die komende fees: http://www.dieburger.com/Vermaak/Nuus/Fees-van-digkuns-kom-20110918