Louis Esterhuizen. De Papieren Man skakel hul rekenaars af

In die sfeer van literêre weblogs word De Papieren Man se Dirk Leyman en Hans Cottyn vir etlike jare al gereken as van die mees toonaangewende kommentators van letterkunde wêreldwyd. Trouens, verlede jaar is hul weblog hoeka bekroon met die gesogte Dutch Bloggie vir die beste letterkunde-blad in Nederland.

Hartseernuus is egter dat hulle die afgelope naweek bekend gemaak het dat hulle nie meer met De Papieren Man gaan voortgaan nie: “De papieren man zet vandaag een punt achter zijn berichtgeving,” skryf Leyman en Cottyn in hul laaste berig. “Precies vijf jaar lang hielden we de vinger aan de pols van het literaire – en boekennieuws in de Lage Landen en verre omstreken. Nu hebben de makers – na rijp beraad, zoals dat heet – besloten om er de stekker uit te trekken. De redenen zijn uiteenlopend. Feit is dat het beheren en updaten van deze site een intense, veeleisende en dagelijkse bezigheid was. Een berenklus, zonder meer. Die hebben we lang met veel plezier, liefde en inzet gedaan, bovenop en naast een drukke baan. We hebben ondertussen zowat  elke literaire prijs gecoverd, elke faits divers de revue zien passeren, elk geveild manuscript gescand én over elke schrijver van aanzien bericht, in ettelijke duizenden nieuwsstukjes. Nu lijkt de tijd rijp voor andere projecten. En jawel. Er is ook een leven buiten de literatuur.”

In sy reaksie het Jan Pollet, wat voorheen verbonde was aan De Contrabas, dié tragedie soos volg gestel: “Het nieuws bereikte ons als een donderslag bij heldere hemel: Dirk Leyman en Hans Cottyn, de pioniers van de literaire berichtgeving op internet, en hun medewerkers gaan niet meer door met hun geesteskind De papieren man. Hiermee verdwijnt een monument/instituut uit het literaire internetcircuit. We kunnen hier alleen maar zeggen: jammer, doodjammer.”

Heel gepas sluit hy sy berig met ‘n gedig deur Hans Faverey af:

Niets blijft heelhuids,
niets wordt gespaard, maar
niets gaat verloren
en zie: de zon
blijft, de zon

blijft
waar hij verbrandt.

(Hans Faverey, Verspreide publicaties)

***

 

 

Bookmark and Share

Comments are closed.