Bert Bevers. Dichters en de Tour de France

Dichters volgen de Tour de France 

Dit jaar wordt de Tour andermaal van poëtisch commentaar voorzien door een aantal dichters met GeelZucht. Hoewel de samenstelling van de kopgroep wisselt, is de harde kern van de Vlaamse wielerpoëzie andermaal present. Frank Pollet, Patrick Cornillie en WillieVerhegghe krijgen dit keer het gezelschap van Yella Arnouts en Bert Bevers. De 5 dichters zullen vanaf zaterdag 30 juni dagelijks verslag uitbrengen van een Touretappe, zij het in dichtvorm. Het resultaat staat elke avond vanaf 19 uur online op de blog www.geelzucht.wordpress.com.

“Geelzucht verwijst naar het ultieme doel van de Ronde van Frankrijk, het geel behalen in Parijs”, aldus Frank Pollet, 3 jaar geleden initiatiefnemer van dit unieke schrijfproject. “Ook wij strijden dagelijks voor het ultieme doel: ons stukje poëzie op tijd online te krijgen. Elke dichter zal minstens een vlakke etappe en een bergetappe beschrijven. Ook tijdens de rustdagen scherpen we de pen. De Tour de France 2012 moet dus resulteren in minstens 23 gedichten. Gastdichters mogen en kunnen op de blog evenzeer een stukje poëzie uit de pedalen persen.”

Het losvaste GeelZucht-collectief is aan zijn derde jaargang – of zo je wil, aan zijn derde Tour – toe. Eerder werkten ook al Norbert De Beule, Sylvie Marie en Paul Rigolle mee aan deze poëtische krachtpatserij. De blog was van meet af aan een succes, met vaak meer dan 1000 bezoekers/lezers per dag. Bovendien begonnen spontaan collega-dichters Tourgedichten in te sturen. Ook dit keer is een speciale gastenpagina voorzien.

Net als in 2010 en 2011 zal een selectie van de gedichten op de blog gebundeld worden in een boekje. Het verschijnt in beperkte oplage en de voorstelling ervan vindt plaats op zondag 12 augustus in de bibliotheek in Kemzeke (…. het dorp waar Eddy Merckx in 1978 zijn allerlaatste wedstrijd reed).

 

De Geelzucht Ploeg

De Geelzucht Ploeg

Van links naar rechts Frank Pollet, Bert Bevers, Yella Arnouts en Patrick Cornillie (Willie Verhegghe zat op het moment van de opname op de Kemmelberg). Foto (vrij van copyright): Moniek Vermeulen

 

 

 

 

Bookmark and Share

Comments are closed.