Louis Esterhuizen. Den Haag pronk vir Antjie Krog se verjaarsdag

Later vandeesmaand, op 23 Oktober, vier Antjie Krog (foto) haar 60ste verjaarsdag en om dié feesvieringe verder aan te wakker is ‘n spesiale geleentheid vir haar in Den Haag se Centrale Bibliotheek gereël vir volgende week Woensdag, 10 Oktober. Die instansies wat hiervoor verantwoordelik is, is: Writers Unlimited, Tijdschrift Tortuca (met Peter Swanborn en vertaler Robert Dorsman as redakteurs), Poetry International en die Bibliotheek Den Haag; met finansiële steun deur Uitgeverij Podium, LIRA Fonds, Fonds 1818 en die Boekhandel Paagman.

Wat ‘n geleentheid! Op Poetry International se webblad word dit soos volg aangekondig: “Nederlandse dichters eren de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Antjie Krog die haar zestigste verjaardag in Den Haag komt vieren. Een feestelijke avond, waarin Antjie Krog haar favoriete Afrikaanstalige gedichten voordraagt. Adriaan van Dis spreekt met haar over de positie van de dichter in Zuid-Afrika. Een keur van dichters treedt voor haar op, zoals Jan Baeke, Tsead Bruinja, Jan van der Haar, Hester Knibbe, Anton Korteweg, Raj Mohan, Christine Otten, Rob Schouten, Peter Swanborn en Ad Zuiderent. Bas Kwakman, directeur van Poetry International Rotterdam, presenteert het programma.”

So, indien jy jou volgende Woensdag in die omstreke van den Haag bevind, moet jy jou na die Centrale Bibliotheek haas; die verrigtinge begin om 20H30 en kaartjies kos € 8.00. Voor af besprekings kan gedoen word deur ‘n e-pos na Writers Unlimited te stuur.

Vanoggend sluit ek egter my blog af met die gebruiklike gedig nie. Nee, graag plaas ek die lys van Antjie Krog se toekennings soos wat dit deur Poetry International geboekstaaf is.

Indrukwekkend, inderdaad. En hoe bevoorregt is ons klein letterkundetjie nie om met digters van hierdie formaat te kan spog nie …

***

AWARDS AND PRIZES

Eugene Marais prize for the most promising young writer (1973) // Dutch/Flemish prize Reina Prinsen-Geerligs prize for most promising young writer (1976) // Rapport prize for best literary work in a particular year (1987) // Hertzog prize for the best poetry volume over three years (1990) // Pringle Award for excellence in journalism for reporting on the Truth Commission (1996) // Foreign Correspondent award for outstanding journalism (1996) // Alan Paton award for best South African non-fiction work for Country of My Skull (1999) // BookData/South African Booksellers’ Book of the Year Prize for Country of My Skull (1999) // Honourable Mention in the Noma Awards for Publishing in Africa for Country of My Skull (1999) // Award from the Hiroshima Foundation for Peace and Culture (2000) // Olive Schreiner award for prose for Country of My Skull (2000) // FNB award for best poetry volume for Down to My Last Skin (2000) // RAU prize for best book for Kleur kom nooit alleen nie (2000) // Country of my Skull named as one of the top 100 books written by Africans in the twentieth century // South African Translators Award for Best Translation in the poetry category for translation of poetry from the indigenous South African languages in Met woorde soos met kerse // South African Translator’s Award for best translation overall for Met Woorde soos met kerse // A Change of Tongue nominated as one of the top ten books of the ten years of South African democracy by South African libraries (LIASA) // Kanna Award at the Klein Karoo Kunstefees for ‘Innovative Thinking’ (2004) // Nielsen Book Data Booksellers’ Award of the Year for A Change of Tongue (2004) // Open Society Prize from the Central European University (previous winners were Jürgen Habermas and Vaclav Havel) (2006) // Protea Prize for best volume of poetry in Afrikaans (2006) // Research fellowship at Wissenschaftskolleg zu Berlin (2007/2008) // Honorary Doctorate from the Tavistock Clinic of the University of East London // Honorary Doctorate from the University of Stellenbosch // Honorary Doctorate from the University of the Orange Freestate // Honorary Doctorate from the Nelson Mandela Metropolitan University.

 

Centrale Bibliotheek, Den Haag

 

 

 

 

 

 

 

 

Bookmark and Share

Een Kommentaar op “Louis Esterhuizen. Den Haag pronk vir Antjie Krog se verjaarsdag”

 1. Louis Esterhuizen :

  In aansluiting tot hierdie blog is daar ook nog nuus ontvang van ‘n spesiale uitgawe van “Tortuca”, ‘n tydskrif vir lettere en beeldende kunste. Met dié spesiale uitgawe dra meer as veertig Nederlandse en Vlaamse digters elk ‘n kroongedig by vir Antjie Krog met haar verjaarsdag.

  Hieronder die inligtingstuk:

  Nederlandse dichters eren de Zuid-Afrikaanse schrijver en dichter Antjie Krog, die haar zestigste verjaardag op 10 oktober in Den Haag komt vieren. Een feestelijke avond, waarin Antjie Krog haar favoriete Afrikaanstalige gedichten voordraagt. Adriaan van Dis spreekt met haar over de positie van de dichter in Zuid-Afrika. Een keur aan dichters treedt voor haar op, zoals Hester Knibbe, Christine Otten, Ilja Leonard Pfeiffer, Rob Schouten, Jan Baeke, Tsead Bruinja, Rodaan Al Galidi, Anton Korteweg, Jan van der Haar, Raj Mohan, Peter Swanborn en Ad Zuiderent.

  Ter gelegenheid van haar verjaardag schreven meer dan veertig dichters een gedicht voor Antjie Krog. Deze gedichten zijn gebundeld in een speciale uitgave van Tortuca, tijdschrift voor literatuur en beeldende kunst, die op deze avond aan haar wordt aangeboden. Bas Kwakman, directeur van Poetry International Rotterdam, presenteert het programma.

  Antjie Krog (23 oktober 1952) is een van de belangrijkste schrijvers van Zuid-Afrika: dichter, schrijver van proza en non-fictie, en journalist. Een heldere analytica wordt zij genoemd en een verfrissende denker. In De kleur van je hart (2000) deed zij op indringende wijze verslag van het werk van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie. Na haar poëziedebuut Dogter van Jefta in 1970 publiceerde ze nog vele bundels zoals Otters in bronslaai, Jerusalemgangers, Lady Anne, Kleur kom nie alleen nie en Lijfkreet. Haar werk werd vele malen bekroond, onder andere met de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Hertzogprijs, de Pringle Award en de Alan Paton Award.

  Dit programma komt tot stand in een samenwerking van Writers Unlimited met Tortuca, Poetry International, Bibliotheek Den Haag en Robert Dorsman. Met dank aan Uitgeverij Podium, LIRA Fonds, Fonds 1818 en Boekhandel Paagman.