Nuwe publikasie: Skryn (Emma Bekker)

 

Skryn

Emma Bekker

Die woord “skryn” het verskillende betekenisse: ’n Skryn is ’n klein kissie of houer waarin kosbaarhede soos juwele bewaar word, en as werkwoord kan die woord dui op afskuur of -skaaf (soos wat ’n skrynwerker doen) of op ’n pynlike wrywingsproses (vandaar die beskrywing van ’n ervaring as “skrynend” of “skrynerig”). Alhoewel al hierdie betekenisse geaktiveer word in Emma Bekker se debuutdigbundel, sal die leser vergeefs soek na konvensionele “vroulike” skatte soos juwele, klere en meubels. Reeds in die tweede gedig is daar ’n aanduiding van wat in die res van die bundel te wagte gaan wees: In hierdie herinnering aan ’n ontwrigtende kinderervaring, word die dogtertjie se krytblikkie, versier met ’n afbeelding van die Taj Mahal, ’n soort skryn word waaraan sy kan vashou. Algaande ontvou die beweging tussen die skrynende en die kosbare wat as gedigte bewaar word en word die bundel self die skryn.

            ’n Tweede belangrike tema in die debuutbundel is die verkenning van ’n enigsins ongewone, onkonvensionele vroulikheid. Al open die bundel met ’n kwatryn oor die  gewone buurt met “’n drankwinkel, ’n pawn shop en die Spar” waar die digteres woon, word hierdie skynbaar gewone voorstedelike bestaan gou die vertrekpunt van waar verskillende enigsins alternatiewe en onkonvensionele vroulikhede ondersoek word. Sy maak die luike van die binnekamer oop en ervaar tuin, veld en stad; sy herken die tierboskat in haar skootkat én in haarself; in die liefdespel wil sy niemand se baby wees nie; sy waag dit om op ’n tweede wittebrood die jas van “onverpoosde verantwoordelikheid” uit te trek en in die kombuis gee sy haar oor aan die sinnelike vreugde – en soms selfs wrede – van kosmaak. Bewaring en blootstelling, kwesbaarheid en krag, sinnelikheid en spiritualiteit word in hierdie bundel verwoord deur ’n vaardige digteres wat sowel die tug van die kwatryn, die liriese van kabaretagtige verse as vryer, narratiewe verse beheers.

Biografiese inligting: Emma Bekker het in Bulawayo, Newcastle en Standerton grootgeword en aan UP gestudeer. Sy woon tans in Johannesburg met haar gesin. Sy het as televisieteksskrywer en ‑televisieregisseur gewerk en het ’n hele aantal kabarettekste op haar kerfstok. Tans bedryf sy haar eie masseerterapiesaak. Skryn  is haar eerste digbundel. (Protea Boekhuis, 2015; R150.00 (BTW ingesluit), FORMAAT: 213 x 137 mm,  Sagteband,  88 pp. ISBN: 978-1-4853-0477-7 (gedrukte boek), 978-1-4853-0478-4 (e-boek), 978-1-4853-0479-1 (ePub) )

 

jozi-blues

.
jy’s ’n waterskeiding, jozi,
’n wrede einde of ’n vars begin
jy’s ’n waterskeiding, jozi,
geswore vyand of boesemvriendin
ek is nie in jou gebore nie, maar in jou is ek geplant
jou einders ’n geboortemerk in my geestesoog gebrand
jou gesigskring in my ingekerf soos ’n foto van my ma
ek sê trots ek’s ’n jozi-girl as iemand my sou vra

jy’s ’n waterskeiding, jozi,
’n droë woestyn of digte woud
jy’s ’n waterskeiding, jozi,
een se valbyl en ’n ander se behoud
vir dié wat jou nie ken nie, is jy ’n goudsoeker en ’n slet
hulle sê graag jy is sodom, sonder hart en sonder wet
hulle kyk graag op jou neer, en vergeet hoe hoog jy staan
as die seevlak begin styg, is dit die kuslyn wat vergaan

jy’s ’n waterskeiding, jozi,
jy spoeg mens uit of trek mens in
jy’s ’n waterskeiding, jozi,
mens wil jou haat of jou bemin
dié wat vir jou toemaak, sien net duisternis en vrees
wie hul vir jou oopstel, word van ’n blindheid genees

en dié wat dink die laaste hoop in hierdie stad kom van ’n myn
kyk verby miljoene ligte wat soos kroonjuwele skyn

 

[Uit: skryn. Emma Bekker, 2015]

Bookmark and Share

Comments are closed.