Nuuswekker. Meander resenseer Afrikaanse digbundel

Ilse van Staden

Ilse van Staden

 

Die Nederlandse webtuiste, Meander, is vir etlike jare reeds een van die vernaamste kampvegters vir die behoud en ontwikkeling van die Nederlandse en Vlaamse digkunste. Daarom dat ek verras regop gesit het toe ek sien dat hulle pas ‘n resensie deur Hans Franse van Ilse van Staden se jongste bundel “Waar die oog van stil word” gepubliseer het Die opskrif van die resensie is “Tussen land en water, tussen licht en donker”.

Franse begin sy resensie met die volgende skadeloosstelling: Afrikaanse teksten vertederen mij altijd; de taal heeft iets puurs en authentieks. Als mijn vrienden het over een ‘kousbroekie’ hebben en daarmee een ‘panty’ bedoelen, ben ik soms jaloers: er zijn van die mooie woorden. Dat in die taal ook prachtig geschreven wordt moge bekend zijn. Wie kent niet Ingrid Jonkers, Elisabeth Eybers, die in Nederland woonde maar bleef dichten in de taal van haar jeugd en daarmee zelfs de P.C. Hooftprijs won, André P. Brink die prachtig geëngageerd proza schreef en natuurlijk gevangenisschrijver Breyten Breytenbach?”

Daarna volg ‘n treffende uiteensetting en bespreking van hierdie pragbundel deur een van ons meer begaafde jonger digters, met as slotsom: “Aanbevolen: een kennismaking met een dichteres die existentiële problemen verwoordt in een taal die soepel en lenig is, vol associaties, en goed te begrijpen. Misschien verdient het Afrikaans als zustertaal meer aandacht: tenslotte kan deze volwassen taal als ons jongere taalkundige zusje worden beschouwd.”

Die volledige resensie kan hier op Meander se webtuiste gelees word.

Vir jou leesplesier volg een van die gedigte uit die bundel.

*

kom ons gaan stap op die see

 

kan jy dit hoor,

die stilte as mens die see sou stop?

skuim wat in klein borrels bars.

hoe loer die sklera van branders

uit die skitterende see-oog tot stil-sand gebring.

noudat die see gestrand het

kan mens stap op die skyn

waar water was

voordat die spieëling flikker

en alles verdwyn in ‘n oogknip,

een wink van die gedig.

 

© Ilse van Staden (Uit: Waar die oog van stil word, 2016: Protea Boekhuis)

 

Omslag

Omslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bookmark and Share

Een Kommentaar op “Nuuswekker. Meander resenseer Afrikaanse digbundel”

  1. Maria Snyman :

    Baie dankie vir hierdie skakel, Louis. Mallekker om sulke mooi woorde oor Afrikaans te hoor!!