Stefaan Goossens. Lucas Malan se nalatenskap opgeneem in Ernst van Heerden-versameling

Lucas Malan

Lucas Malan

Op 15 april 2010 overleed in Kaapstad de Zuid-Afrikaanse dichter Lucas Malan na een hartoperatie.  Lucas Malan werd op 19 juli 1946 geboren in Nylstroom. Hij debuteerde in 1981 met de bundel ‘n Bark vir die ontheemdes. Later volgden nog Tydspoor (1985), Edenboom (1987), Kaartehuis (1990), Hongergrond (1994), Afstande (2002) en Vermaning (2008). Zijn werk is sterk geënt op zijn persoonlijke ervaringen. Hij schreef over zijn ouders, zijn eigen gezin, zijn liefdeservaringen en – in zijn later werk – over de angst voor het ouder worden en de dood. Zijn gedichten worden gekenmerkt door een grote stilistische gevoeligheid en het vermogen om vertrouwde woorden en beelden in een nieuwe context te plaatsen.

Malan promoveerde aan de Universiteit van Pretoria op een doctoraat over de poëzie van zijn persoonlijke vriend en mentor, de Zuid-Afrikaanse dichter Ernst van Heerden. Na diens overlijden in 1993 erfde Malan zijn literaire nalatenschap. Op zijn beurt schonk Malan de collectie dichtbundels uit het nalatenschap aan het Poëziecentrum.  Door bemiddeling van Prof.dr. Wium Van Zyl, Prof.Dr. Wannie Carstens en Louis Esterhuizen kan ook het nalatenschap van Lucas Malan aan de Collectie Ernst van Heerden worden toegevoegd. De Collectie van Heerden was reeds de grootste collectie Zuid-Afrikaanse poëzie (geschreven in het Afrikaans) buiten Zuid-Afrika. Door deze uitzonderlijke schenking kunnen meer dan 200 titels uit verschillende tijdvakken aan de collectie worden toegevoegd. De boeken zullen zo snel mogelijk via de catalogus ontsloten worden. Geïnteresseerden zijn alvast welkom om in de goedgevulde dozen te komen snuisteren.

Ernst van Heerden

De Collectie Ernst van Heerden omvat ondertussen ongeveer 1500 boeken, maar ook krantenartikels en geluids- en beeldopnames. De collectie wordt nog steeds verder uitgebreid dankzij de bereidwillige medewerking van de PUK-Kanselierstrust van de Noordwes Universiteit (Witwatersrand), Louis Esterhuizen (Protea Bookshop), Universiteit Stellenbosch, Protea Uitgevers (in het bijzonder Dr. Nicol Stassen) en NB-Uitgevers (in het bijzonder Kerneels Breytenbach).

Het Poëziecentrum dankt alle betrokkenen en hoop de dat Collectie Ernst van Heerden ook in de toekomst mag bijdragen aan de goede verstandhouding tussen Zuid-Afrika, Vlaanderen en Nederland.

 

Bookmark and Share

2 Kommentare op “Stefaan Goossens. Lucas Malan se nalatenskap opgeneem in Ernst van Heerden-versameling”

 1. Emma Huismans :

  Ek het ‘n belangrike deel van my lewe met Lucas Malan deurgebring en saam opgegroei. Dat sy nalatingskap nou net hier om die draai van my gevestig word, is deel ‘n vreugde. Die afstand tussen Gent en Den Haag is minder as ‘n uur. ‘n Aanwins vit Vlaandere maar tog seker ‘n ernstige verlies vir Suid-Afrika?
  Hoe voel Suid-Afrikaners daaroor?

 2. Louis :

  Ek skat dat die meeste Suid-Afrikaners verheug is daaroor dat die ongelooflike skat van Afrikaanse digkuns ook nou in die ander halfrond toeganklik gemaak word, Emma.
  Dis hoeka tyd dat poësieliefhebbers daar aan die anderkant van die aardbol moet begin besef dat daar in hierdie klein taaltjie ‘n digkuns bedryf word wat vergelykbaar is met van die bestes ter wêreld. Of wat praat ek nou?!
  Welkom op die webblad en ons hoop dat jy darem so tussendeur geskryf kry ook? 🙂