Bert Bevers. Niemand die het weet

Niemand die het weet

GAAP

Wolter Seuntjens is chasmoloog. Mijn editie van de Dikke Van Dale kent het woord niet. Chasmoloog? Gaapdeskundige! Dat bestáát. Seuntjens promoveerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op het proefschrift On yawning. Daarna verscheen zijn boek Gaap! Geen literatuur, maar een heerlijk boek voor wie dol is op al dan niet relevante trivia. Het grappige is dat iedereen het verschijnsel gapen kent, maar dat er amper serieus onderzoek naar is verricht. Uit wetenschappelijke studies bleek dat het niets te maken heeft met zuurstoftekort, honger of vermoeidheid (want in bed wordt niet gegaapt). Maar waarmee dan wel? Niemand die het weet. Door de eeuwen heen is er wel regelmatig gesteld (onder meer in de Kamasutra, en in Lady Chatterley’s Lover) dat wanneer een vrouw gaapt, zij daarmee vleselijke willigheid vertoont. Maar hoe zit het dan met de mannen? Die gapen toch ook? Zijn zij nooit behept met vleselijke willigheid? In concreto: niemand die het weet. Wolter Seuntjens heeft wel andere dingen vastgesteld. Dat álle vissen gapen. Dat álle reptielen gapen. En dat álle zoogdieren gapen, op twee na: slechts bij de walvis en de giraffe is nooit gapen vastgesteld. Zoiets vind ik nou een aardig weetje. Met deze (in de ogen van vele mensen volslagen zinloze) informatie kan ik in de Zoo mensen die de giraffen staan te bewonderen wellicht eens van dienst zijn….

 

 

 

Bookmark and Share

Comments are closed.