Bert Bevers. Een bijzondere dag

Zeker in vergelijking met generatiegenoten was ik er redelijk rap bij met het werken op een computer. In 1987 kreeg ik mijn eerste lessen met klavier en muis. De computer stond dusdanig opgesteld dat ik de muis met mijn rechterhand heb leren aansturen. Toen ik jaren geleden op zeker moment last kreeg van RSI duurde het even voor ik het ei van Columbus in de gaten had. Ik ben namelijk línkshandig, en pas toen ik een muisarm kreeg bedacht ik me dat het omwisselen van rechts naar links dus geen enkel probleem moest zijn. En inderdaad: ik kon weer lekker werken. Mocht ik nu links RSI krijgen dan kan ik gewoon weer van arm veranderen. Want ik had tijdens mijn eerste computerjaren mijn sinistromanie ‘links laten liggen’ en zo ontdekt dat ik wat de muis betreft de facto tweehandig ben.

Dat woord sinistromanie geeft trouwens aan dat linkshandigheid als bedreigend, als sinister werd ervaren. Sinister is in het Latijn links. In vroeger jaren, toen struikrovers nog een dagdagelijks gevaar vormden, liepen de meeste mannen gewapend rond. Vrijwel iedereen droeg dolk of zwaard links, om die met de rechterhand te kunnen grijpen. Maar linkshandigen droegen hun wapen uiteraard rechts, om het indien nodig met de linkerhand te kunnen grijpen. En werden dus, afwijkend van de norm als ze immers waren, nogal makkelijk verdacht van snode plannen. De oorsprong van het links rijden in het Verenigd Koninkrijk heeft hier ook mee te maken: als je links reed kon je je als rechtshandige makkelijker tegen een vijand aan de andere kant van de weg verdedigen. De tegenstanders hadden de vechtarmen dan paraat. Een linkshandige stuurde zijn paard dus liever naar de andere kant van de weg want dan elimineerde hij zijn handicap.

Ontdekte overigens dat ‘mijn soort’ tegenwoordig een eigen Dag van de Linkshandigen heeft. Nooit iets van gemerkt maar die bestaat wel degelijk, elke 13 augustus. Een bijzondere dag dus! Kan nuttig zijn, want er mogen best meer zaken worden aangepast aan onze eigenaardigheid. Blikopeners zijn gemaakt voor rechtshandigen, scharen idem dito. Ons handschrift is zo merkwaardig omdat we bij het schrijven van links naar rechts vegen en vlekken met inkt hebben leren voorkomen. Wat dat aangaat zijn linkshandigen die het Arabisch en/of Hebreeuws machtig zijn in het voordeel: die schriften lopen immers van rechts naar links. Maar om die nu nog te gaan leren voert me te ver….

Bookmark and Share

Comments are closed.