Louis Esterhuizen. Ekopoësie en die droogdok van menslike begeerte

 

Dat die hele kwessie van ekologie en die sogenaamde “groen”-poësie toenemend van belang raak in ons eie digkuns, is ‘n gegewe. Vroeër vanjaar was daar hoeka ‘n “Eco-poetics Conference” aangebied by die UC Berkeley en Evelyn Reilly, wat een van die aanbieders was, het dan ook haar lesing, getiteld  “Environmental Dreamscapes and Ecopoetic Grief,” volledig aan Omniverse beskikbaar gestel vir plasing; ‘n lesing waarin sy sommer heelwat gedagtes opper wat ook vir ons van belang mag wees …

Volgens die lokteks by The Poetry Foundation, die volgende: “Reilly’s talk includes fantastic analysis on the state of ecopoetics, what it feels like to be an eco-poet, thoughts on Alan Gilbert’s recent scholarship on interdisciplinary arts in relation to poetry, and a neat segment about the romantics. “

Reilly se lesing is lank, maar absoluut fassinerend. Enkele uittreksels daaruit:

 

Evelyn Reilly

“The pitfalls of thinking of ecopoetics as a developing genre have been present from the start. Not only are there the facile dismissals to deal with, there is also the aesthetic disappointment of much that might fit into such a genre: updated nature writing, ruined-landscape writing, over-earnest science-inflected writing, call to arms writing, none of it really anything to get the big aesthetic glands salivating—and I say this as someone who has written most of the above. Which brings me back to my initial ambivalence and secondary impasse: Why would any poet want to touch this stuff? Perhaps because it is not ‘stuff’ at all, meaning it is not a genre or a movement, but rather a fact of writing in a world of accelerated environmental change, meaning one cannot not touch it. And this makes me wonder if it is a poetics at all.”

“At the end of the introduction to Gilbert’s book (i.e. Alan Gilbert, skrywer van Another Future: Poetry and Art in a Postmodern Twilight), he also turns to the subject of hopelessness and hope. ‘If the cultural conditions that arise in the wake of postmodernism call some of the questions of postmodernism into question, then how does one begin to define the idea of hope? . . . After postmodernism’s thorough debunking of the idea of a linear progress of history . . . it’s difficult to justify clinging to either this linear model or the paradigm of enforced modernist utopias that paralleled it.’ He then proposes the following: ‘Perhaps by hope one means something more like resistance . . . not a resistance of the imagination, but an imaginative resistance. A resistance that is as fluid and ubiquitous as power’.”

Mmm … Gaan lees gerus die volledige artikel; ‘n artikel wat helaas meer met die problematisering(s) van die onderwerp te make het, as wat dit met konkrete voorstelle en/of oplossings kom.

Hieronder volg twee gedigte deur twee van ons vernaamste begroendes.

***

OP VER STRANDE

Malindi, Kenia

 

Ek het uit die binneland gekom

en ‘n Thomson se gaselle

het opgespring en soos ‘n dolfyn

in die lugspieëling verdwyn.

 

Nou duik ek in die warm see

agterna tot by ‘n oorhang

in die rif waar dit rondwemel

van steen-, blink- en papegaaivis

so bont soos ‘n tropiese lap.

 

Terug op die strand hurk ek neer

en met my vinger teken ek

in die wit sand ‘n halfmaan, kruis

en sirkel met pyle deur getrek.

 

© Johann Lodewyk Marais (Uit: In die bloute, 2012: Cordis Trust) 

 

***

 

Without

(Ilex mitis)

 

 

Laat die waterval val waar hy val,

 

die stroom afstroom na die see:

 

ek wil net onder die without sit.

 

Vergeet van planke vir waens,

 

van stele saag vir pik en graaf:

 

ek wil net onder die without sit.

 

Hoe soet sulke rooi bessies proe

 

is ’n oorlewering slegs vir die voëls:

 

ek wil net onder die without sit.

 

Vanmelewe het houtkapper dalk

 

in die seepskuim van die blare gebad:

 

ek wil net onder die without sit.

 

’n Konkoksie uit die bas sal kwansuis

 

al my sorge en skete laat verdwyn,

 

maar ek wil net onder die without sit.

 

Maak toe al jou boeke, kom sit hier by my.

 

 

© Hennie Nortjé (Uit: in die skadu van soveel bome, 2012: Queillerie)

 

 

 

Bookmark and Share

Een Kommentaar op “Louis Esterhuizen. Ekopoësie en die droogdok van menslike begeerte”

  1. Hennie Nortje :

    Dankie Louis

    Reilly se slotsin roer, al staan ons reeds duisende jaar diep in die Sesde Massa-uitsterwing:

    “Or in other words, in our post-utopian moment, maybe there’s still a way to wake to a kind of sober hopefulness, even if colored by our pre-dawn apocalyptic fears, something which has probably been our animal task since the beginning of the species.”