Petisie om Medellin-poësiefees te red

Medellin-poësiefees (Colombië)

Medellin-poësiefees (Colombia)

Nadat Nuuswekker enkele dae gelede oor die Medellin-poësiefees berig het, ontvang ek vandag nuus dat die dié fees met sy 35,000 besoekers – wat hom loshande die gootste poësiefees ter wêreld maak – onder ‘n ernstige aanslag van die Colombiaanse-regering bevind. Dié fees, wat tans in sy 19de bestaansjaar is, word vanweë sy uitgesproke en kritiese aard as ‘n bedreiging vir die diktatorskap in Colombia beskou en dit is veral die hooforganiseerder, Fernando Rendón, wat as “terroris” gebrandmerk en geïntimideer word. Ten einde die fees se voortbestaan te red, is daar verlede Vrydag, met die aanvang van die fees, begin met ‘n petisie wat reeds deur 753 digters vanuit 117 lande onderteken is. Die volgende is ‘n uittreksel uit die verklaring wat hier op hul webblad geplaas is: “In response to the silencing brought on by our present society and by the dictatorship of the media, we develop a massive action of poetic language. To broaden and renovate it, broadening and renovating our conscience and existence. In regards to the deteriorating conditions of our people’s lives, the air, water and forests and the downfall of everyone’s hopes, we encourage a poetry of existence, the wide river of a new conscience that becomes spiritual mobilization, the deep resistance from the heart of words, imperative song that unites in a sense of future even in this hard, torturing time.” Meer inligting kan hier op hul hoofblad gelees word.

Indien jy ook hierdie petisie wil onderteken, kan jy gewoon ‘n e-pos stuur aan die organiseerder by poetryfestivalmedellin@yahoo.es met die versoek dat jou naam op die lys geplaas word. Inligting wat benodig word is jou naam, land van herkoms en professie.

So, mense, raak betrokke – stuur jou naam, want die poësie weier immers om te gaan lê in die graf wat daarvoor voorberei is. Of, soos Dylan Thomas dit in sy onvergeetlike reëls gestel het: “Do not go gentle into that good night. / Rage, rage against the dying of the light.” Sela. Ons het immers in 2005 twee delenemers aan dié fees gehad, by name Antjie Krog en Breyten Breytenbach …

Mag die naweek vir jou oproerig, dog sinvol wees, met as toegif, die slotparagraaf uit die reeds genoemde verklaring: “We call you to join in a patient and persistent poetic revolution, to freely and fearlessly express everyday your constructive thoughts, to lift your loving vision of a new life, to grow your dream of a sibling country and to share its belief of peace. Peace with social justice, peace with truth, peace with liberating energy, peace without armed figures, peace with full political agreement; unconditional peace, without ambiguities.”

Mooi bly.

LE

Bookmark and Share

Comments are closed.