Nuwe publikasie: Atropos (Hendrik J. Botha)

Atropos

Atropos

Hendrik J. Botha

Soos die draad van die menslike lewe, gespan in die hande van Zeus se dogter Atropos, só verloop hierdie debuutdigbundel van herinneringsgedigte oor die jeug deur verse oor liefdeswedervaringe en die mediese professie tot by die punt waar die draad geknip word – gedigte oor sterflikheid en verlies.

Die wêreld van die geneeskunde word ryklik ontgin met gedigte wat strek van die toediening van narkose tot orgaanoorplantings. By uitnemendheid is die gedigte in Atropos noukeurige waarnemings van die natuurlike en die menslike kondisie.Hierdie is die gedigte van ’n fyn stilis, gekenmerk deur die vernuftige interaksie tussen betekenis en klank.

“Daar is geen twyfel oor die hoë standaard van hierdie bundel nie; ’n ware vonds vir die Afrikaanse digkuns” – Henning Snyman

.

Morfinis

By ’n nagedagte aan Eugène N. Marais

.

Eeue terug uit papawersaad gepars

drup die amber nou sinteties

teen die pyn,

laat jou op die koop toe

op wolke loop,

raaisels ontknoop

deur al hegter te bind

met reseptore in die brein,

tot die spel hom uiteindelik voltrek:

’n dubbelslag uit ’n twaalfboorloop.

.

Narkose

’n Stem stel jou gerus,

’n anonieme naald se prik

laat jou dobber soos ’n vissersboot

of wandel op die water.

Tussen rots en klip

lê jy uiteindelik gestrand,

verblind deur kuswagligte

wankel jy aan land.

(Uit: Atropos, Quillerie, 2015)
.

Biografiese inligting: Hendrik Botha het aan die Hoërskool Gimnasium in Potchefstroom gematrikuleer. Hy het medies aan die Universiteit van Pretoria studeer en later gespesialiseer in narkose. Hy praktiseer as spesialisnarkotiseur, eers in Klerksdorp en nou in Pretoria. In 2013 verwerf hy ’n MA (kreatiewe skryfkuns) aan die Universiteit van Kaapstad. [Queillerie, 2015; Prys : R175, Bladsye : 96, Sagteband; ISBN-13 : 9780795801020, Epub-ISBN : 9780795801037.]

 

 

 

Bookmark and Share

Een Kommentaar op “Nuwe publikasie: Atropos (Hendrik J. Botha)”

  1. Annita Visagé :

    Met waardering vir sulke woordkuns. Dis verrykend!