Yves T’Sjoen. Vrystaatse kunstefees

Vrystaat Kunstefees

Dezer dagen wordt in Bloemfontein een indrukwekkend feestprogramma georganiseerd. De omvang van de festiviteiten vertaalt zich in een op glanzend papier gedrukte brochure van 135 pagina’s. Als binnenwaartse buitenstaander beweeg ik mij tussen de feestnummers op de campus van de Universiteit van die Vrystaat.

Recht tegenover het departement Theologie, niet ver dus van het goddelijke mysterie, is de hoofdzaal van het festival gevestigd. Geflankeerd door boeken, overwegend Afrikaans, hebben lezingen en performances plaats. Samen met Daniel Hugo mocht ik er op dinsdag de vertaling van Benno Barnards Het trouwservies presenteren.

Gilbert Gibson

Op het geanimeerde Kunstefees treden naast toonaangevende Afrikaanse schrijvers, onder wie Gilbert Gibson, Daniel Hugo, Charl-Pierre Naudé, Pieter Odendaal, Jolyn Phillips en Ingrid Winterbach, buitenlandse gasten op. Met steun van de Nederlandse en Vlaamse Letterenfondsen én een toelage van de Vlaamse Regeringsvertegenwoordiging in Pretoria zijn de Vlaamse schrijvers Saskia de Coster en Annelies Verbeke te gast. Benno Barnard moest helaas afzeggen. Wytske Versteeg, auteur van het geprezen boek Boy, is de Nederlandse auteur die hier aanwezig is. De auteurs praten over hun literaire werk en breed geformuleerde thema’s zoals “What women write: love, ambition, grief” en “Becoming Human”. Aan die laatste sessie nemen naast de schrijfster Ingrid Winterbach, die later nog praat over haar boek Die troebel tyd, ook Mira Feticu (auteur van Al mijn vaders) en de Canadese Paige Cooper (met het in Canada opgemerkte debuut met korte verhalen Zolitude) deel. Een festival is naast een ontmoetingsplek een ontdekkingstocht, een avontuurlijke reis door hedendaagse literatuur. Wat het kunstenfestival in Bloemfontein zo bijzonder maakt, is de internationale samenstelling van de setlist. Dankzij de Canadees-Zuid-Afrikaanse dichter Klara du Plessis, gedebuteerd met de bijzonder lovend onthaalde tweetalige bundel Ekke, is een uitgelezen gezelschap van Canadese (Engelstalige) schrijvers present. In de ATKV-Boeke-oase is zelfs een gesprek gepland met als titel “What Can Lit do? Canadian writers talk” met Kayla Czaga, Paige Cooper, Kim Fu en Klara du Plessis (met de steun van de Canada Council fort he Arts). Niet alleen de debuutbundel Ekke van Du Plessis is een bijzondere ontmoeting in talen. De schrijfster verdient in de Lage Landen de nodige aandacht. Ook de andere Canadese schrijvers, aanstormend talent en meestal met één of een paar titels op hun conto, zijn revelaties.

Jolyn Phillips

Het festival is een platform waar nieuwe schrijversnamen de revue passeren, met boekpresentaties, gesprekken over talen heen, muziek- en dansoptredens, beschouwingen over de Afrikaanse literatuurgeschiedenis (Etienne Leroux, Karel Schoeman, A.G. Visser). Een van de hoogtepunten is beslist de Sol Plaatjie-lezing door Diana Ferrus. Ook academici presenteren hun boeken. In NALN, het Nasionale Afrikaanse Letterkundige Museum en Navorsingsentrum, hebben gesprekken plaats over Die storie van Afrikaans: uit Europa en van Afrika – die biografie van ’n taal (Wannie Carstens), Verbintenis en venster: die Nederlandse letterkunde van aanvang tot hede. ’n Nederlandse literatuurgeskiedenis in Afrikaans (H.P. van Coller, red.) en Heilna du Plooys boeken over P.G. du Plessis en Elize Botha. Het werk van Antjie Krog en Breyten Breytenbach, meer in het bijzonder de relaties met de Lage Landen, komt ter sprake.

Het programma biedt een bonte mengeling van literaire optredens (poetry slam, met optredens van Hemelbesem en Wasgoedlyn), voordrachten zoals de geslaagde polyfonie met vijf dichtersstemmen “Deep Curation Poetry reading” (georkestreerd door Klara du Plessis, met onder anderen de Nigeriaanse schrijver Samuel Osaze), en geanimeerde gesprekken. Voor mij is de kennismaking met Canadese talenten, die een blik gunnen op literaire ontwikkelingen in een ander deel van de wereld, een van de bijzondere momenten. Het Kunstefees brengt taalwerelden samen. Alle lof gaat naar Corneli van den Berg, coördinator van het literair programma, die zoveel ontmoetingen in talen en werelden weet te realiseren.

Yves T’Sjoen

Bookmark and Share

Een Kommentaar op “Yves T’Sjoen. Vrystaatse kunstefees”

  1. Charl-Pierre Naude :

    ‘n Baie mooi oorsig, Yves! Ek wou vandag nog na die interessante Kanadese digteres Kim Fu gaan luister, maar moes ‘n vliegtuig vang. En toe is haar pohesiebundels skynbaar uitverkoop.

  •