Digtersprofiel. Breyten Breytenbach

 

Breyten Breytenbach is op 16 September 1939 op Bonnievale in die Wes-Kaap  gebore. In 1948 verhuis die gesin na Wellington, waar Breyten in 1957 matrikuleer aan die Hoërskool Hugenoot. Ná matriek volg Breytenbach ’n BA-kursus aan die Universiteit van Kaapstad. Hy studeer ook in die jare 1958–1959 aan die Michaelis-kunsskool. Hy vestig hom in Parys, Frankryk, waar hy as skilder bekend word. Hy is getroud met die Viëtnamese Yolande.

Na sy debuut met die digbundel, Die ysterkoei moet sweet (1964) en kortvehaalbundel Katastrofes (1964), volg ’n groot aantal digbundels, prosawerke en ander geskrifte.

Hy ontvang verskeie Suid-Afrikaanse en buitelandse pryse vir sy werk , waaronder die CNA-prys vir Kouevuur (1969) en Lotus (1970) en die Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs wat deur die Maatschappij der Nederlandse Letterkunde toegeken word. In 2008 het Die windvanger verskyn waarvoor hy die Hertzogprys, die Universiteit van Johannesburg-prys vir Skeppende Skryfwerk, die WA Hofmeyr-prys en die Protea Poësieprys ontvang het. In 2009 het nog ’n digbundel by Human & Rouuseau verskyn, te wete Oorblyfsels/Voice over, wat ’n huldeblyk is aan Breytenbach se digtersvriend Mahmoud Darwish wat in 2010 oorlede is. Sy jongste digbundel op weg na kû verskyn in 2019.

Lees gerus ’n meer uitgebreide biografie oor die digter op Litnet:

https://www.litnet.co.za/breyten-breytenbach-1939/

 

 

 

 

 

[Nota van die Versindaba redaksie: Ons wil graag nuwe en ou digters aanmoedig om vir ons opgedateerde profiele aan te stuur na taljard.marlies@gmail.com 

Van ‘n digter wat al een of meer solo-bundels by ‘n erkende uitgewer gepubliseer het, versoek ons die volgende:

   • ‘n Redelik onlangse foto in JPG-formaat
   • ‘n Lys van publikasies (ook die belangrikste nie-poëtiese publikasies)
   • ‘n Kort lewenskets wat inligting bevat oor o.a. waar en wanneer jy gebore is en grootgeword het, waar jy studeer het, watter beroep jy beoefen of waarmee jy jou tans besig hou, waar jy op die oomblik woon, ens.
   • Enige ander interessante feite oor jou

Skryf asseblief die profiel in narratiewe vorm en nie as ‘n reeks feite ondermekaar nie, ten einde dit meer lesersvriendelik te maak.

Indien jy bereid is om ‘n profiel te skryf oor ‘n gestorwe digter, laat weet my asseblief by taljard.marlies@gmail.com]

 

 

 

Bookmark and Share

Los kommentaar

 

*