Louis Esterhuizen. Wenners van die Herman de Coninckpryse bekend gemaak

 

Groot opgewondenheid heers in Vlaandere nadat die Poëziecentrum in Gent vroeër vandag die wenners van vanjaar se Herman de Coninckprys vir poësie bekend gemaak het.  Hiervolgens wen Annemarie Estor die prys vir die beste bundel van verlede jaar met haar bundel getiteld De oksels van de bok. Michaël Vandebril verower die debuutprys met Het vertrek van Maeterlinck, terwyl David Troch se gedig “gezel” aangewys is as die mees gewilde gedig wat in 2012 verlede jaar verskyn het. Die pryse word tydens die afsluitingsfunksie van die Gedichtemdag op 31 Januarie in die Antwerpse Arenbergschouwburg oorhandig.

Volgens die Poëziecentrum se persverklaring die volgende: “Met de Herman de Coninckprijs voor de Beste Dichtbundel bekroont de vakjury de beste oorspronkelijk Nederlandstalige bundel van een Vlaamse dichter van het afgelopen jaar. De vakjury van de 7de Herman de Coninckprijs wordt voorgezeten door Roeland de Trazegnies (reporter/redacteur Radio 1) en bestaat verder uit Thomas Blondeau (schrijver, dichter, journalist), Eva De Roovere (singer-songwriter), Toon Horsten (hoofdredacteur De Stripgids/ journalist De Standaard) en Yra van Dijk (prof. Nederlandse Letterkunde, Universiteit Amsterdam). 

Annemarie Estor

Annemarie Estor (1973), wat ook in 2011 die debuutprys ingepalm het met haar bundel Vuurdoorn me, is soos volg deur die beoordelaars aangeprys: ““De winnaar van de Herman De Coninckprijs 2013 laat zien wat zinnelijke taal vermag. Zij weet als geen ander een liefdesrelatie tussen vreemden intens voelbaar te maken voor de lezer. Een dergelijke beschrijving van een haast demonische liefdesrelatie is zelden gezien in de Nederlandse poëzie. […] Deze poëzie moet u koesteren, zinnestrelen en proeven.”

Vantevore het Estor ook gereeld gedigte ingestuur vir plasing op Versindaba. Haar gedigte kan hier, hier, hier en hier gevind word. Daarom dat ons opregte gelukwensinge hierdie bloginskrywing vergesel … Welverdiend, Annemarie!

Verwysende na Michaël Vandebil is hy volgens die beoordelaars “… een debuterend dichter die in 33 gedichten doet waar een ander taalworstelaar een heel leven voor nodig heeft. Hij rijgt op een sublieme manier woorden tot verzen, verzen tot beelden, beelden tot een gevoel en een gevoel tot een dichtsensatie. […] een tweetalig geschenk voor de lezer om lang te koesteren.”

In die stemming vir die gewildste gedig is daar in totaal 3,260 stemme gelewer, waarvan  1,188 stemme teen gunste van David Troch se gedig “gezel“. (Terloops, in 2012 was Troch eweneens die wenner van die gesogte Turing Nationale Gedichtenwedstrijd met ‘n ander gedig van hom, ‘Wij waren geen jongens’.)

Ten slotte, indien jy dit gemis het, kan jy Luuk Gruwez se leesverslag oor Troch se bundel, buiten westen, hier vind.

Vir jou leesplesier volg Troch se wenvers hieronder.

*

gezel

uit het niets kwam u op me af, boog u zich
naar mij toe: ik wil u wel gezelschap houden.
u gaf niet meer details. u zei niet: even. u zei

niet: een leven lang. u zei niets over een hand
vasthouden, u zweeg over mij verblinden
met uw lijf. ik had nooit in uw ogen mogen

zinken, mijn hoofd had ik moeten afwenden
zodat u het niet gek had weten maken. u
zou goed gezelschap zijn. en ik geloofde dat.

© David Troch (Uit: buiten westen)

 

 

Bookmark and Share

Comments are closed.