I.L. de Villiers oorlede

I.L. de Villiers

I.L. de Villiers (1936 - 2009)

Dit is met spyt dat Nuuswekker vanoggend die afsterwe van I.L. de Villiers, een van ons mees bekende en geliefde digters, moet bekendmaak. Hy is Saterdagaand gedurende sy slaap oorlede. Izak de Villiers het in die Paarl grootgeword en aan die Hoërskool Paarl Gimnasium gematrikuleer. Nadat hy hom as predikant bekwaam het, het hy vir 19 jaar lank as predikant gedien in verskillende gemeentes van die NG Kerk, waaronder Albertinia, Bonnievale en Constantia. Hy het in hierdie tyd 47 beroepe ontvang. Na ‘n periode waarydens hy vryskutwerk gedoen het vir verskeie instansies, het hy in 1982 die pos as redakteur van die vrouetydskrif Sarie aanvaar; ‘n pos wat hy met groot onderskeiding behartig het. In 1991 is hy aangestel as hoofredakteur van Rapport en het ook vir etlike jare op die direksie van Rapport-Uitgewers gedien. 

Vyf digbundels het uit I.L. de Villiers se pen verskyn, te wete: Leitourgos (1972),  Manna oor die duine (1974), Gelykenisse en ander verse (1975), Leviet en Vreemdeling (1978) en Jerusalem tot Johannesburg (2005); almal deur Tafelberg Uitgewers uitgegee. In sy lewe is sy werk ook verskeie kere bekroon, onder andere die D.F. Malan-medalje (vir diens aan die Afrikaanse taalgemeenskap) van die Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns in 2002. In 2003 ontvang hy die Best Publication Award van die Christelike Boekhandelaarsvereniging en in 2005 die Goue Toekenning van dié vereniging. Die digbundel Jerusalem tot Johannesburg is met die MNet-prys vir Poësie (2006) bekroon. Sy jongste digbundel Vervreemdeling, het in 2008 by Tafelberg uitgewers verskyn.

Izak de Villiers word oorleef deur sy vrou en twee seuns.

***

Graag vestig ek jou aandag op enkele nuwe plasings op die webblad: op sy blog spreek Charl-Pierre Naudé ‘n belangrike politieke aangeleentheid aan, naamlik in welke mate die staat binne ‘n demokratiese bestel aanspraak kan maak op burgerlike gehoorsaamheid al dan nie.  Dan is ons ook verheug om die derde Nuusbrief van De Contrabas te kon ontvang. Gaan lees gerus en vergewis jou met wat die knelpunte is waarmee daar tans in die Nederlandstalige letterkunde geworstel word. Ons eie maandelikse Nuusbrief aan hulle is ook gedurende die naweek op hul webblad geplaas en kan hier gelees word. Ten slotte, soos beloof, het Bernard Odendaal teen die einde van verlede week sy resensie van Breyten Breytenbach se nuutste bundel oorblyfsel / voice over geplaas en ‘n mens kan nie anders as om absoluut verstom te staan voor die magdom verwysings en nuanses wat Breyten in ‘n oënskynlike eenvoudige teks weggelê het nie; inderdaad ‘n besonderse toevoeging tot ons digkuns. 

Voorspoed vir die week wat voorlê. Hieronder, as ‘n huldeblyk, volg een van I.L. de Villiers se treffendste vroeë verse.

Mooi bly.

LE

 

By ‘n sterwende kindjie

Eddie, kan jy my hoor?
Dis ek, oom Dominee.

Jy moenie bang wees nie,
die Here Jesus sal jou self kom haal,

jou handjie vat,
Jy is mos lief vir Hom.
Weet jy, die stad waar Hy woon
is so mooi, met pêrelpoorte
en fonteine. Sagaria, die profeet, sê
oral op die pleine en die strate
speel die kindertjies
Moet ek dit vir jou lees?

Jy wou iets sê?
Wag, ek kom nader-
kon nie mooi verstaan nie.

Jy wil nie gaan nie

(c) I.L. de Viliiers (uit: Leitourgos)

 

Bookmark and Share

Comments are closed.