Philip Roth wen WELT se Literatuurprys

Philip Roth

Philip Roth

Pas het Welt Online bekend gemaak dat Philip Roth (1933) vanjaar die wenner is van die WELT-Literatuurpreis. Hierdie toekenning geskied enkele dae voor die aankondiging van die Nobelprys vir Literatuur wat eerskomende Donderdag om 13:00 in Stockholm aangekondig word. Roth word allerweë – ook volgens kommentators op hierdie webblad – as een van die gunstelinge beskou om vanjaar met “Die Grote” bekroon te word.

Volgens die beoordelaars is Roth reeds vir die afgelope vyf dekades een van die reuse van wêreldliteratuur. Alhoewel hy deurgaans die tragedie van die menslike bestaan met sy romans belig, geskied dit dikwels ook met humor en patos, het die jurie gesê.

Die paneel beoordelaars het bestaan uit Lord George Weidenfeld (Britse uitgewer), Bernard Schlink, bekende skrywer van The reader,  asook drs.  Rachel Salamander en Tilman Krause, Literatuur-redakteur van WELT. Die prysgeld beloop vanjaar €10,000. Vorige wenners van dié gesogte prys sluit onder andere Daniel Kehlmann (2007), Rüdiger Safranski (2006), Yasmina Reza (2005), Amos Oz (2004), Jeffrey Eugenides (2003), Leon de Winter (2002), Pat Barker (2001), Imre Kertész (2000) en Bernhard Schlink (1999) in.

Mmm, inderdaad lyk dit asof vanjaar die kroonjaar vir Roth gaan wees, of hoe?

***

Met al die bespiegelings rondom die Nobel-prys vir Letterkunde het ons heeltemal vergeet dat die wenner van vanjaar se MAN Booker-prys vanaand tydens ‘n geil geleentheid in London se Guilhall bekend gemaak word. Volgens die beroepswedders Ladbrokes is Hilary Mantel steeds die 8/13-gunsteling met haar roman Wolf Hall. En soos verwag, sal JM Coetzee nie teenwoordig wees nie. Indien hy vanaand geskiedenis maak deur die eerste skrywer te word om dié gesogte prys ‘n derde keer te verower, sal sy redakteur dit namens hom in ontvangs neem. Die volledige berig kan op The Guardian se webblad gelees word. Lees gerus ook die vorige Nuuswekker wat hieroor geskryf is.

***

En ai, hoe heerlik is dit nie om ons bloggers weer terug te verwelkom na hul veelvuldige omswerwinge nie … So het Andries Bezuidenhout ‘n kostelike stuk geplaas oor sy wedervaringe tydens die pasafgelope Aardklop-fees, terwyl Ronél Nel se vertelling van Oopmond  jou omtrent laat hyg van plesier; wat ‘n geleentheid moes dit nie gewees het nie! Sjoe, 600 mense … Welgedaan! Net so is Ilse van Staden se stuk oor poetries wat geskiet (moet) word, skreeusnaaks. En nog is het einde niet: Jan Pollet van De Contrabas se Nuusbrief oor verwikkeling daar bo in die ander halfrond is ook pas geplaas.

Ten slotte, nog ‘n treffende aanhaling uit Yves T’sJoen se stuk waarna ek gister verwys het: “Het streven van de dichter bestaat erin het ik en de ruimte van het volledig leven in taal te vatten, vanuit een grenzeloos geloof in de kracht van het woord dat identiteitsbepalend is. Maar ook, en misschien nog meer, in de overtuiging dat zwijgen uiteindelijk niet verbeterd kan worden.”

Lekker lees en maak maar gerus vandag asof jy ‘n Duracell-hasie is wat net aanhou en aanhou en aanhou …

Mooi bly.

LE

Bookmark and Share

Comments are closed.