Marie-Alice Boshoff. Beeld met gedig by Gedichtendag

Blogfokus

 

 

 

 

Marie-Alice Boshoff

[brief uit Gent, België]

Projek by Gedichtendag op 28 Januarie 2010

 

Uitstalling

As deel van my studies moes ek `ʼn projek doen saam met `ʼn kulturele instelling.

Dis vrij te kiezen en studente moet self opsoek gaan na iets. Ek het die Poëziecentrum in Gent in November 2009 genader omdat ek graag iets met Afrikaans wou doen en ek was bewus dat hulle Afrikaanse gedigtebundels het.  Stefaan het voorgestel dat ek iets doen vir Gedichtendag (Over de grens) 2010 op 28 Januarie. Uit die Ernst van Heerden versameling het ek vyf gedigte gekies en daarby tekeninge gemaak.

 Ek lees graag gedigte, taal is vir my belangrik meeste van my tekeninge ontstaan uit woorde. Die beelde wat in my verbeelding ontstaan inspireer my. Ek werk graag met waterverf omdat die tekening `ʼn eie lewe aanneem soos die papier die water en verf absorbeer dit is heeltemal spontaan.

 

Agtergrond

Ek woon al byna 5 jaar in Gent in 2009 het ek my BA graad behaal in Beeldende Kunste, Grafiese Ontwerp op die Vrije Grafiek/Illustrasie aan die Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. Huidiglik is ek besig met my Meestersgraad in Vrije Grafiek ook aan KASK. Ek is half Belg van my ma se kant en ek voel my ook sterk verbind met Gent en omgewing net soos met die Klein Karoo.

 Ek is gebore in 1981 in Bellville en het groot geword op Oudtshoorn. Na Hoërskool het ek 2 jaar chef studies gevolg aan die ICA (Institute of Culinary Arts op Stellenbosch) waarna ek gewerk het as chef in Suid-Afrika en oorsee. In 2005 het ek in België die geleentheid gekry het om kuns te studeer.

 Die ontstaan van die Klein Karoo Nasionale Kunstefees op Oudtshoorn in my tienerjare het die wêreld na Oudtshoorn gebring en my laat kennis maak met hedendaagse beeldende kuns, kultuur, musiek en Afrikaans( as `ʼn belangrike deel van my identiteit). Dit het my belangstelling aangewakker naar meer, en ‘n belangrike rol gespeel in my keuse om ‘n kunssinnige rigting in te slaan.

 

Hier volg die beelde saam met die gedigte:

 

1

Sand en water

Sand en water

 

Ek weet die see is siel, soos ons;

   is soek, is tas;

ek weet ons is die see; ons was.

Ons water het met grond getrou,

en dit het ons verover, vasgehou,

     die lou-warm sand,

     die wortelskietland;

maar die naelstring is nog nie

geknip nie,

die water kan ons nog nie

heeltemal ontglip nie;

die sirene sing nog in die

hart,

ons is nog bloed en water,

nog deel en part.

 

                             Erwyn Wessels

 

 ***                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Soos van vlerke

Soos van vlerke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soos van vlerke

 

Allerliefste,

ek stuur vir jou `n rooiborsduif

Want niemand sal `n boodskap wat rooi is skiet nie.

Ek gooi my rooiborsduif hoog in die lug

En ek weet al die jagters sal dink dit is die son.

Kyk, my duif kom op en my duif gaan onder

en waar hy vlieg skitter oseane

en bome word groen

en hy kleur my boodskap so rooi oor jou vel

 

Want my liefde reis met jou mee,

my liefde moet soos `n engel by jou bly,

soos vlerke, wit soos `n engel.

Jy moet van my liefde bly weet

soos  van vlerke waarmee jy nie kan vlieg nie

 

                                Breyten Breytenbach

 

 ***

 

Blou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blou

 

Ek het jou lief my land

ek het jou lief om jou blou

ek het oor die aarde gereis

en oral gedink aan jou blou:

lokasies waar glas en sink en gruis

onder die son snou van blou

Klutskwyt en Witbewerasie

onder geswolle donkerblou

en ek bid `n potblou klein gebed

wanneer ek wakker lê vir jou.

 

                            Sheila Cussons

 

 ***

 

Bitterbessie dagbreek

Bitterbessie dagbreek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bitterbessie dagbreek
 
  

Bitterbessie dagbreek

bitterbessie son

`n spieël het gebreek

tussen my en hom

 

Soek ek na die grootpad

om daarlangs te draf

oral draai die paadjies

van my woorde af

 

Dennebos herinnering

dennebos vergeet

het ek ook verdwaal

trap ek in my leed

 

Pappegaai- bont eggo

kierang kierang my

totdat ek bedroë

weer die koggel kry

 

Eggo is geen antwoord

antwoord hy alom

bitterbessie dagbreek

bitterbessie son

 

               Ingrid Jonker

 

 ***

Moenie na die maan kyk nie

Moenie na die maan kyk nie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moenie na die maan kyk nie

(gedikteer deur Diä!kwain soos  hy dit van sy ma gehoor het)

 

laat sak jou kop as jy `n dier skiet

moenie opkyk in die lug nie

moenie kyk hoe die maan skyn nie

as jy opkyk na die maan

sal roofdiere die dier eet wat jy geskiet het

as die dier nog nie dood is nie

sal die maan se water hom laat lewe

ons moeders het ons dit alles vertel

die maan se water daar oorkant

daar op die bosse lê dit soos lopende heuning

as daardie water op die dier val sal hy regop kom

hy sal geen teken van `n gifpyl toon nie

die water van die maan sal hom heel maak

hy sal lewe

daarom

 

                                            vertaling deur   Antjie Krog

Bookmark and Share

2 Kommentare op “Marie-Alice Boshoff. Beeld met gedig by Gedichtendag”

 1. Baie dankie vir die belangstelling. Ons het die werke van Marie-Alice baie geniet en ons hoop dat sy nog veel sukses sal hê als kunstenaar.
  Ons is bly dat die Ernst van Heerden Collectie op dese manier gevisualiseer is en ons hoop dat ons in die toekoms nog baie kan doen met die kolleksie. Ons is regt fier daarop dat ons die kolleksie in die Poëziecentrum mag herberg.

 2. Petrus :

  By waterverf hou ek veral van “Bitterbessie” asook die magiese ” Moenie na die maan kyk nie” Het ook weer opnuut bewus geword van wat ons digters al vermag het.
  Voorspoed met die aanloop tot jou uitstalling ” Struisvogel herinneringe” gedurende Junie vanjaar.
  Terloops by vanjaar se KKNK is choreograwe soos Gary Gordon e.a. ook besonderlik gefassineer deur die “ongemaklike en dikwels humoristiese gewoontes en bewegings” van dierdie dier van die Klein Karoo.
  Wat n rare verskynsel uit ons prehistoriese verlede nie !!!!!!