Dinsdag, 12 Mei 2009

'n Geskrop in die hoenderhokDie 40ste Rotterdamse Internasionale Poësiefees, wat steeds een van die grootste en mees gesogte feeste ter wêreld is,  word vanjaar van 13 tot 19 Junie aangebied. In die verlede het vele Afrikaanse digters al die geleentheid gehad om aan hierdie besonderse fees deel te neem, maar vanjaar is ons enigste verteenwoordiging op die program ons immergroen troebadoerdigter – Gert Vlok Nel. Voorspoed, Gert, ons is saam met jou verheug oor dié uitsonderlike prestasie! Van die vernaamste ander digters op die lys van uitverkorenes is: Jacques Roubaud (Frankryk), Bei Dao (China), Gerrit Kouwenaar (Nederland), Matthew Sweeney (Ierland) en Valzhyna Mort (Rusland). Gaan kyk gerus by http://2009.poetry.nl/ vir meer inligting oor dié Olimpiese Spele van die digkuns.

Dit wil egter ook voorkom asof die organiseerders tans met ’n netelige probleem te make het – verskeie Nederlandse digters, waaronder Rien Vroegindeweij en Jules Deelder het naamlik van die fees onttrek, aangesien net 5 minute voorleestyd aan bepaalde Nederlandse digters toegeken is. Dit is blykbaar die tyd wat aan debutante toegeken word en hulle redeneer dat dit onaanvaarbaar is dat langer voorleestyd aan buitelandse digters toegeken word terwyl hulle as “debutante” gereken word. Rien Vroegindeweij suggereer in sy brief dat die “Rotterdamse-aand”, waartydens hy en ander Nederlandse digters sou optree, in wese gaan “om gemeentesubsidie veilig te stellen”. (Die volledige brief is te lees by “Reuring rond Rotterdamse Avond PIR?”)

Ai, lyk my die probleme wat ons tans ondervind met die finalisering van ons eie fees einde November is maar ’n vulletjie in vergeleke hiermee …

Mag jou eie “glorietye” hierdie week veelvuldig en grensloos wees. Kuier lekker rond op die webblad (ons webmeester vertel dat daar sommer ’n hele aantal besonderse items binne enkele dae bygevoeg gaan word!) en raak opgewonde oor die digkuns.

Mooi bly.

LE

 

Bookmark and Share

Comments are closed.